Як бути своєю серед чоловіків — рекомендації діловій жінці

У чому взагалі проблема.

Ось уже багато років жінкам доводиться боротися за свої права, щоб їх сприймали і оцінювали нарівні з чоловіками. Але до ідеального балансу і гармонії в цьому сенсі поки далеко. Чоловікам як і раніше більше платять, їх охочіше беруть на керівні посади, їм частіше довіряють серйозні проєкти. І навіть якщо жінці вдається потрапити в суто чоловічий колектив, їй доводиться дуже непросто, щоб зберегти свої позиції повноправного члена команди, інформує Ukr.Media.

У чому взагалі проблема

На перший погляд може здатися, що ніякої проблеми немає. Адже представники сильної статі напевно зрадіють, побачивши в своїх рядах прекрасну незнайомку, будуть допомагати їй у всьому, намагатися догодити, хіба не так? Ні! Все якраз навпаки. Жінка в офісі, як і, наприклад, на кораблі, досі сприймається чоловіками як щось неправильне, як погана прикмета.

Для чоловіків робота — це простір, просочений патріархальними догмами, це територія сильних і сміливих. Жінка буде сприйнята як слабка ланка, перешкода або в кращому випадку марний додаток до їх злагодженої команди професіоналів. І їй доведеться постаратися, щоб довести свою спроможність. Що ж в такому випадку робити? Ось кілька слушних порад.

Позбавтеся від ілюзій

З самого початку відкиньте мрії про те, що чоловіки стануть оберігати і плекати вас. Цього не буде! Ви, звичайно, можете показати себе слабкою і постійно просити допомоги у колег, але тоді не чекайте, що в вас розгледять професіонала і приймуть в свою команду на рівних. Чоловіки на роботі суворі і непохитні. Вони будуть діяти як фахівці та професіонали, і вам це може не сподобатися.

Кожен чоловік на роботі прагне стати лідером. Це постійна напруга, коли люди за допомогою кар'єри себе реалізовують. І вас вони будуть розглядати як працівника, оцінюючи ваші професійні якості. У чоловічому колективі не думайте, що хтось буде розглядати вас як об'єкт залицянь і в усьому допомагати. Варто перейти цю межу — і ви автоматично програли.

Ніякого флірту

Кокетство залиште за межами офісу — це не допоможе вам маніпулювати колегами-чоловіками. Ви просто виставите себе в непривабливому світлі і станете об'єктом фривольних жартів, чим неабияк зіпсуєте собі життя. І без того суворі реалії буднів будуть зіпсовані. Пам'ятайте, що ваша репутація — це те, що ви повинні берегти як найвищу цінність.

Особисті теми, випадкові дотики, двозначні репліки — все це абсолютні табу на роботі. Службові романи, як показує практика, не закінчуються нічим хорошим. Вам буде закритий шлях наверх, до підвищення. І швидше за все, рано чи пізно ви покинете це місце.

Одягайтеся правильно

Якою б карколомною не була ваша фігура, занадто химерні і екстравагантні наряди на роботі повинні бути під забороною. Ваші колеги протилежної статі напевно одягаються строго, в класичному стилі. Навіть якщо в колективі не ходять в костюмах, то все одно є рамки, за які працівники-чоловіки не виходять.

Дотримуйтеся меж розумного. Міні-спідниці, яскравий макіяж, глибокі декольте, різкий парфум і обтягуючі речі не зроблять вас привабливіше як професіонала. Це лише змусить інших ставитися до вас несерйозно, глузливо, не сприймати повноправним членом команди. Якщо у вашій організації є строгий дрес-код, така проблема вирішується сама собою.

Емоції тримайте при собі

Ви повинні розуміти, що чоловіки скупі на вираження емоцій. Ваші сльози, скарги, занадто завзяті прохання тільки будуть дратувати їх. На роботі від вас вимагається раціональність, зібраність, серйозність. Жінка, що б'ється в істериці, кваліфікованим фахівцем бути не може. Саме так думають всі чоловіки.

Звичайно, в деяких ситуаціях неможливо стримувати емоції, особливо у відповідь на грубість з боку чоловіків. Пристрій психіки жінок більш тонкий, але на роботі ви повинні намагатися стримуватися щосили. Якщо хтось образив вас, навіть просто підвищив на вас голос, відповідайте впевнено, тільки по суті. Не показуйте слабину, ваша емоційна рівновага не повинна бути порушена.

Не сварите чоловіків між собою

У жіночому колективі дрібні угруповання і "коаліції" зі співробітниць і періодичні сутички між ними — це звичайна справа. Іноді жінка, потрапляючи в оточення чоловіків, намагається вести таку ж тактику — розбивати всіх на клани, збираючи навколо себе "наближених". Це робиться, щоб заручитися в чоловічому колективі опорою, але все може вийти з точністю навпаки.

Налаштовуючи проти інших своє обране оточення, ви зробите дуже грубу помилку. Чоловіки такий план швидко розгадають, і тоді проти вас ополчаться відразу всі ваші колеги. Ви після вже не зможете відновити відносини, єдиним виходом залишиться звільнення, причому ганебне.

Не намагайтеся подружитися з колегами

Доброзичливі ділові відносини — ось що повинно сформуватися між вами в колективі. Не розраховуйте, що чоловіки будуть ділитися з вами секретами, обговорювати недоліки інших колег, базікати за чашкою кави. Це все табу в чоловічих колективах.

Просто тримайте перед собою в розумі головну мету — показати себе грамотним фахівцем, гідним довіри і поваги. Це буде нелегко, але це цілком реально. Правильно розставляйте пріоритети, будьте послідовні і адекватні, і у вас вийде влитися в чоловічий колектив і навіть просунутися вище, якщо ви самі цього захочете.

Источник