Як навчитися не влазити в борги

Наші витрати чомусь завжди не хочуть сходитися із заробітною платою. І залишається викручуватися і позичати, влазити в борги і ще більше збільшувати різницю між дебетом і кредитом.

Жити не за коштами — одна з наших улюблених звичок. Вимушена, від вродженої широти душі. А може, просто від невміння розпоряджатися грошима. Але зараз не про це. Постараємося зрозуміти, що зробити, щоб не влазити в борги, інформує Ukr.Media.

Проаналізуйте бюджет

Все починається з підрахунків. Весь місяць записуйте свої витрати, скрупульозно, до останньої копійки, а потім займіться аналізом. Виділіть основні витрати, без яких вам просто не обійтися, і закріпіть їх в новому бюджеті. А потім зізнайтеся в непотрібних, які ви зробили по швидкоплинної слабкості або просто безпричинно. Подумайте, що дійсно можна було б придбати на ці гроші. Нехай це підштовхне вас не здійснювати таких витрат в майбутньому.

Ведення бюджету — це основний спосіб контролювати себе і не влазити в борги. По ньому ви зможете тверезо оцінити свої матеріальні можливості і зробити правильні витрати. Це не означає, що доведеться постійно обмежувати себе у всьому, але змінити пріоритети у витратах змусить.

Навчіться стримувати себе

Багато коштів з вашого гаманця йде на імпульсивні покупки, коли річ просто сподобалася і стала вашою. Без потреби, незаплановано, просто так, і потім висить непотрібною в шафі, не підходячи до інших деталей гардеробу. Тому потрібно взяти свої емоції під контроль і навчитися стримувати себе в такі пориви. Це може бути важко, ви можете забувати і знову здійснювати непотрібні витрати, але вчіться, виховуйте себе. Інакше ніякий дохід не зможе покрити вашу імпульсивність в покупках.

Економте, але правильно

Саме слово "економити" пов'язане з поганими переживаннями і символами. Воно асоціюється з обмеженням ваших бажань, вчинків і свободи. Але це лише гра підсвідомості. На ділі економити — це не робити поганих, саме поганих витрат. Тобто тих, які не підтримують у вас життя (Їжа, вода, медикаменти), не є елементами необхідного комфорту (плата за житло, одяг, витрати на зв'язок) і не ведуть вас до ваших цілей (навчання, придбання засобів праці, того ж комп'ютера або швейної машинки). Запам'ятайте ці обов'язкові статті витрат і приділіть увагу останньої — тільки вона може збільшити ваш дохід, тому обов'язково вкладайте в неї.

Витрати на захоплення, отримання задоволень можна нещадно скорочувати. Суть задоволення в його недостатності — чим його менше, тим воно бажаніше. Повністю відмовитися від них неможливо, але платити не обов'язково. Подумайте, що дійсно вам приносить задоволення, і знайдіть безкоштовну заміну або менш витратну: прогулянки на свіжому повітрі, пробіжки, ігри з сім'єю у дворі, читання. Хіба обов'язково відвідувати кінозали в день прем'єр або купувати тільки брендовий одяг? Ходити в SPA, їздити на таксі? Кожному своє, ніщо не забороняється, але тільки не в борг.

Почніть відкладати щомісяця

Змусьте себе відкладати по 5-10 відсотків, просто по 500 гривень, але кожен місяць, а краще — з кожного джерела доходу. Це не важко, ви зможете прийняти це без шкоди здоров'ю, а це дуже важливо. Пам'ятайте про те, що тільки на хорошій їжі економити не можна. Ваше тіло є засіб заробітку, як би грубо це не звучало, це так. Воно водить вас на роботу, виконує механічні дії, за які і платять вам гроші. Подумайте про це, і вам, може, більше не захочеться годувати його смачною, дорогою, але по суті звичайною їжею, або дешевою, але моторошно шкідливою. Що теж відіб'ється на бюджеті в кращу сторону: або не доведеться надмірно витрачатися на їжу, або на ліки проти печії і ожиріння.

Заощаджені гроші перший раз витратьте на себе. Так ви підкріпите свій успіх в чіткому плануванні і дотриманні бюджету, вдалий досвід життя за коштами. Але далі цими грошима варто розпоряджатися більш продуктивно — витрачати на те, що принесе вам ще більше коштів, покласти на рахунок в банк, наприклад. Відразу великої виручки ви не отримаєте, але час примножить ваші накопичення, і ви здивуєтеся, наскільки.

Забудьте про кредити

Раз і назавжди попрощайтеся з кредитами та іншої "халявою". Вся їх вигода залишається не у вас, це вам повинно бути ясно спочатку, але ви все одно користуєтеся ними. Запитайте себе: чому? Вам обов'язково потрібна дорога іномарка? Для чого ця показна розкіш? Нікому до цього немає діла, кожен зайнятий тільки своїм життям. Не влазьте в кредитну кабалу, адже можна почекати, накопичити і отримати бажане, не переплачуючи.

Навчіться заробляти

Уміння заробляти дано не кожному — у всіх є лише право на працю. А на хорошу заробітну плату — у деяких. Тому станьте такими, щоб забути про борги і жити в достатку. До цього ви вже навчилися заощаджувати і контролювати бюджет, збирати кошти і прибутково вкладати їх. Так можна навчити цьому інших! Ось і перше джерело додаткового доходу.

Навчіться шукати прибуткові заняття, розвивайте свою кваліфікацію і вимагайте підвищення оплати, вчіться новому і застосовуйте знання для отримання ще більших грошей. Тобто полюбите гроші, але не перетворюйте їх в кумира, і заробляйте стільки, скільки вам потрібно.

Можна сказати, що з енергії грошей складається все: ваш одяг, ваша квартира, ваш відпочинок, ваші задоволення. За все ви платите. А значить, навчитися поводитися з цією енергією просто необхідно, інакше життя вас змусить крутитися і залазити знову в борги. Краще крутіться самі і вчіться заробляти, це набагато приємніше!