Як перестати жити в кредит і побачити можливості для заробітку — секрет простий

Як легко вилізти з боргового болота.

Багато з нас постійно беруть кредити або позичають гроші у знайомих. На жаль, це швидко входить в звичку і стає способом життя. Тому, коли ми дивимося на людей, яким завжди вистачає власних накопичень, ми не розуміємо: як їм взагалі це вдається? Насправді, секрет простий. Вони живуть з іншими установками, інформує Ukr.Media.

Борг — як багато в цьому слові і страх, і надія, і відчай, і жадібність, і азарт, і вдячність, і задоволеність, і безпорадність, і безвідповідальність. Кожен новий борг, кредит або позика, який ми беремо, додає цілий спектр емоцій в наше життя, але, на жаль, не завжди приємних. Втім, ми рідко це розуміємо відразу. Нам чомусь здається, що новий кредит нас врятує, точно витягне з кризової ями. Але, зазвичай, він засмоктує нас ще глибше в боргове болото.

Однак найцікавіше навіть не в цьому. Найцікавіше в тому, що у тих, хто бере в борг, цих самих боргів стає з кожним днем все більше, а грошей все менше. А у тих, хто не бере, все відбувається з точністю навпаки: грошей з кожним днем все більше, а боргів при цьому — як не було, так і немає.

І різниця між цими двома людьми зовсім не в наявності хорошої роботи, рівні знань, освіті або якихось затребуваних навичках. Різниця в їх мисленні. У психології існує навіть термін — "мислення боржника".

Так чому ж взагалі утворюються борги і з чого вони починаються? Для того, щоб це зрозуміти, звернемося до найголовнішого закону світобудови. Він звучить так: те, на чому ми фокусуємо свою увагу, в нашому житті примножується. Якщо розглядати цей закон з точки зору езотерики, то він про силу нашого мислення. Про те, що ми самі можемо творити свою реальність своїми думками, і, відповідно, те про що ми думаємо, то ми і притягуємо в своє життя.

Якщо обґрунтовувати цей закон з психологічної точки зору, то він про вибірковість нашої уваги. Що це таке, вибірковість уваги? Наприклад, кожна жінка, яка народила, пам'ятає, що коли вона була вагітна, більша частина її думок крутилася навколо її положення (і майбутньої дитини). І, о диво! Навколо неї раптом з'явилася величезна кількість вагітних жінок. Вони були скрізь — на вулиці, в транспорті, в магазинах, і навіть по телевізору.

Але хіба її вагітність могла спровокувати вагітності всіх цих жінок? Звичайно ні! Просто вона почала їх помічати, тому що ця тема була для неї актуальна. Це і є вибірковість уваги нашої психіки. Сила нашого мислення.

Повернемося до наших боргів і кредитів. Тут працює той самий закон. Чим більше ми думаємо про борги і кредити, тим більше їх стає в нашому житті (проводите аналогію з вагітною жінкою). Причому не має ніякого значення, що саме ми думаємо про них — що вони нам набридли, і ми не хочемо більше їх брати, або що непогано було б взяти черговий кредит. Спрямованість наших думок не має ніякого значення. Адже їх головний предмет один. І це кредит.

Чим частіше, більше і емоційніше ви думаєте про борги і кредити, тим більше їх буде у вашому житті.

З цим розібралися. Але це лише верхівка айсберга, а основна його частина — та, яка дійсно заважає вам від цих боргів позбутися, — лежить набагато глибше.

Основний елемент мислення боржника — це очікування. Наші очікування від інших людей. Чи ловили ви себе колись на думках, подібних цим: "мій син повинен добре вчитися", "мій чоловік повинен мене утримувати", "мої батьки повинні піклуватися про мене", "мій начальник повинен вчасно платити мені зарплату", "моя держава повинна забезпечити мені пенсію"? Якщо в якийсь із цих установок ви впізнали себе, то ви потрапили в 90% людей на нашій планеті, які думають саме так.

Так от, головна причина ваших боргів у звичці думати категоріями "мені хтось щось винен". Чому? А тут нам доведеться повернутися до вже знайомої вагітної жінки. Коли ми переконані, що нам хтось щось винен, то на чому фокус нашої уваги? Абсолютно вірно! На тому самому горезвісному "повинен". І тоді що буде в нашому житті примножуватися, згідно з основним законом світобудови і нашої психіки? Правильно! Борг.

Тому перше, що потрібно зробити для того, щоб звільнитися від своїх боргів, — це позбутися мислення боржника. Як же це зробити?

По-перше, усвідомити і визнати, що ви так думаєте. Це найголовніший і найскладніший крок. Тому що нам завжди простіше ткнути пальцем в когось іншого і сказати: "так, точно, вона дійсно так завжди і говорить, а ось я — ні. Це взагалі не про мене історія". Зверніться до себе і дайте відповідь — а я так думаю? Тільки чесно. Усвідомили, визнали? Половина справи зроблена.

Другий крок — сформувати собі новий тип мислення. Замість звичного "мені всі повинні", візьміть за кредо: "все моє життя — це мій усвідомлений вибір". І тоді, помінявши таким чином мислення, що ви притягуєте в своє життя? Правильно, вибір. А точніше, різноманіття варіантів.

І ось тут вже починаються "чудеса". Гроші ніби з неба падають, кредити тануть, можливості, яких раніше не бачили, раптом з'являються. Чому? А просто тепер ви "вагітні" не "боргами", а "вибором". І, відповідно, бачите навколо себе не "кредити", а "можливості". Ось і все диво.

Ну і третій крок, без якого, все це диво не спрацює — це ваші дії. Вибирайте з нових можливостей, долайте страх і йдіть шляхом своєї фінансової свободи в життя без кредитів і боргів.

Источник