Як вибрати, очистити і смачно приготувати кальмара

Які тушки радять купувати фахівці і як потрібно обробляти молюсків – в матеріалі.

Святковий стіл — не місце для кулінарних експериментів. Але багато господинь так люблять дивувати своїх гостей, що підуть заради цього на будь-які випробування. Як зробити святкову вечерю з кальмара, щоб не зіпсувати настрій і шлунки собі і близьким, розповімо нижче, інформує Ukr.Media.

На жаль, в багатьох частинах вашої країни ви не знайдете свіжого кальмара, тому підійдіть до його вибору з особливою увагою — це врятує не тільки ваш стіл, але і ваше здоров'я.

Як вибрати

Кальмар на прилавку магазину може бути всього двох видів — охолоджений або заморожений. Фахівці рекомендую звернути увагу на продукт глибокої заморозки, оскільки після неодноразової заморозки і розморожування тушка починає гірчити і псуватися.

Чистка кальмара — процедура трудомістка, але краще провести її самостійно. На прилавках магазинів можна часто зустріти вже очищених кальмарів, але купувати їх не варто, бо для очищення виробники нерідко використовують хімікати. Користі від них, як ви розумієте, ніякої. Кальмари після такої обробки втрачають величезну кількість поживних речовин і свої смакові якості.

Тушка повинна мати сіро-рожевий або світло-фіолетовий колір. Він гарантує, що продукт не був очищений до вас. Рожеву плівку тушки перед приготуванням необхідно акуратно видалити під теплою проточною водою, як панчіх. Якщо кальмар під нею буде ідеально білим, значить, ви зробили правильний вибір.

Як почистити?

Кальмара потрібно обов'язково розморозити, потім захопити рукою голову і, притримуючи тіло кальмара, потягнути її на себе. Так ви легко видалите нутрощі. Потім потрібно позбутися від хітинової пластини. Вона легко намацується всередині кальмара і без проблем з нього видаляється. Відріжте щупальця, які знаходяться біля очей тушки.

Тепер найвідповідальніша частина-видалення плівочок. Слід видаляти і кольорову плівку, і прозорі плівки, як з зовні, так і всередині. Саме прозорі плівки при тепловій обробці стають дуже жорсткими. Якщо кальмари свіжі, то плівка сходить сама в один прийом. Але знайти такого на прилавках магазинів практично нереально.

Тому потрібен спосіб по обробці замороженого кальмара. Відталого кальмара обшпарте окропом і швидко перекладіть в крижану воду. Плівочка сама буде відходити від тушки. Головне, не перетримайте кальмара в окропі, інакше він звариться. Перед приготуванням тушки добре обсушити.

Як приготувати

З кальмарів є багато страв — і салати і кільця і навіть фарширування. Найголовніше перед приготуванням правильно їх відварити. І тут думки фахівців розходяться, і кожен готує за своїм рецептом:

  • Кладіть тушки тільки розмороженими і тільки в киплячу воду на 1,5 — 3 хвилини (як тільки м'ясо кальмара побіліє — відразу витягуйте). Воду посолити і поперчити за смаком потрібно до закладання в неї тушок.
  • Другий спосіб — варіння 30-40 хвилин на слабкому вогні. Викладати тушки в киплячу воду потрібно невеликими партіями по 2-3 штуки.
  • Третій спосіб — запікання. Для цього також буде потрібно 30-40 хвилин вашого часу і духовка.
  • Найвдаліше блюдо до святкового столу

    Фарширований кальмар. Для його приготування будуть потрібні всього 40 хвилин і наступні інгредієнти:

    • Кальмар — 400г;
    • Крупа манна — 2 ст. ложки;
    • Філе куряче — 200 г;
    • Велика картопля — 1 шт;
    • Цибуля ріпчаста — 1 шт;
    • Сметана — 2 ст. ложки;
    • Яйце куряче — 1 шт;
    • Сіль — 1/2 ч. л;
    • Суміш перців — 1/4 ч. л;
    • Петрушка;
    • Олія рослинна — 1/2 ст. л.

    Приготування:

    Крок 1. Розморозьте кальмара, очистіть його від нутрощів і плівки.

    Крок 2. Візьміть куряче філе, додайте цибулю і все подрібніть блендером. До отриманої маси додайте натерту картоплю, яйце, подрібнену петрушку, сіль і суміш перців на смак.

    Крок 3. Додайте манну крупу в отриманий фарш. Все ретельно перемішайте і залиште на столі на 5 хвилин до набухання манної крупи.

    Крок 4. Один кінець кальмара скріпіть зубочисткою і фаршируйте картоплею з курячим філе. Скріпіть зубочисткою інший кінець, покладіть в змащену маслом форму, зверху змастіть сметаною і відправляйте в нагріту до 200 градусів духовку на 30-40 хвилин.

    Крок 5. Отримане блюдо можна подавати як гарячим, так і холодним у вигляді закуски. Перед подачею кальмара краще нарізати.