Як вижити, якщо ви працюєте на кількох роботах одразу

Ми зібрали кілька способів, які допоможуть зберігати баланс між роботами і особистим життям.

Зараз наявністю двох і більше робіт або підробітків практично нікого не здивує. У сучасних реаліях все більше людей розуміють, що не зможуть прожити на одну зарплату. Як підсумок — вони шукають додаткове джерело доходу, роблять своє хобі оплачуваним, або реалізуються відразу в декількох професіях, інформує Ukr.Media.

Ви розумієте, що і з однією роботою знайти час на повноцінний відпочинок буває вельми непросто, а коли у житті з'являється ще одна сфера, що вимагає уваги, про гармонію в житті і зовсім доводиться забути. Але немає таких труднощів, з якими людина не може впоратися. Головне — підходити до всього з розумом і діяти за чітким планом.

Пам'ятайте про причини

Не забувайте нагадувати собі про те, навіщо ви навантажили себе роботою в подвійному обсязі. Хтось робить це, тому що мріє перетворити своє хобі в основний заробіток, і не хоче кидати зайнятість, яка приносить йому гроші зараз, хтось збирає на велику покупку або втілення мрії, а хтось просто не знає, в якій саме сфері цікавіше реалізовуватися.

Тримайте в голові думку про те, що такі суворі умови дозволять вам витрачати зароблене на те, про що давно мрієте ви або члени вашої сім'ї, або позбутися від боргів і кредитів. Саме причина, по якій ви прирікаєте себе на постійну втому і переробки, не дозволить зненавидіти те, чим ви займаєтеся, вигоріти і у якусь мить кинути обидві роботи відразу.

Продумайте графік

Заздалегідь подумай, скільки часу ви можете приділяти кожній зі своїх робіт, і складіть хоча б приблизний графік. Ідеально, якщо одне з ваших занять має вільний або гнучкий графік — тоді ви зможете самі визначитися з розкладом, і навіть коригувати його в міру потреби.

Не соромся обговорювати зі своїм босом індивідуальний режим — так ви мінімізуєте ризик того, що у вас не вистачить часу на додаткову роботу або домашні справи. Складніше, коли ваш основний заробіток йде від роботи, яка вимагає вашої обов'язкової присутності в офісі з 9 до 18. В такому випадку вам доведеться підлаштовуватися під жорсткі рамки, і вчитися правильно розставляти пріоритети, використовуючи максимум часу, що залишився.

Не намагайся бути багатозадачними

Багатозадачність — це ворог продуктивності. Для того, щоб встигати більше, навпаки, потрібно вчитися зосереджуватися на чомусь одному, і не відволікатися. Так ви швидше закінчите розпочате, і приступите до виконання наступного завдання.

Звичайно, ви можете поєднувати дві справи відразу, але лише у тому разі, якщо вони не вимагають від вас однакового включення. Наприклад, коли ви йдете вигулювати собаку, ви можете зробити пару важливих дзвінків, або поки ви повертаєтеся в громадському транспорті з роботи, ви можете вирішити кілька питань або ознайомитися з потрібною вам інформацією. В іншому поєднувати кілька справ відразу не варто — це неодмінно відіб'ється на одній з ваших робіт.

Відпочивайте і регулярно відволікайтеся

У спробах встигати все на двох роботах, життєво важливо не забути про те, що вам необхідний відпочинок. Саме якісний відпочинок дає вам можливість відновити свої сили, звільнити голову, знизити рівень стресу, уникнути емоційного вигорання та інших проблем, які позначаться на вашій продуктивності праці. Тому ви зобов'язані виділяти час на спілкування з близькими людьми, подорожі, прогулянки, свої хобі або навіть на безцільне лежання на дивані.

Також не забувайте про те, що ваш організм потребує здорового сну. Якщо ви не досипаєте, ваш організм відчуває сильний стрес, а у вас падає працездатність. Налагодьте режим, лягайте і вставайте в той самий час, і старайтеся спати не менше 8 годин.

Будьте добрими до себе

Ви — не бездушна машина, яка може працювати 24/7. Пам'ятайте про це щоразу, коли вам захочеться посварити себе за тимчасову відсутність мотивації, занадто повільну роботу або труднощі з концентрацією уваги. Людині властиво періодами втрачати продуктивність і перебувати в стані якоїсь апатії.

Замість того, щоб розчаровуватися в собі і пускатися в нескінченну самокритику, спробуйте просто дати собі час, щоб відновитися. Будьте добрішими до себе: відволікайтеся, подивіться цікавий фільм, здзвониться з близьким другом. Своїми докорами ви все одно нічого від себе не доб'єтеся, а тільки зробите ще гірше.

Створіть фінансову подушку безпеки

Ніхто не застрахований від професійного вигорання. Коли на вас дві, або навіть більше, роботи, і ви працюєте практично без вихідних, ризик того, що у якусь мить ви перегорите, занадто високий. При цьому далеко не завжди ви можете дозволити собі взяти пару-трійку вихідних і відпочити, щоб приступити до роботи з новими силами.

Тому так важливо, на випадок непередбачених проблем, мати фінансову подушку безпеки. Вам буде набагато спокійніше, якщо ви розумітимете, що у вас є сума, необхідна для комфортного життя без роботи хоча б на пару місяців. Якщо ви відчуєте себе погано, або вирішите на час відмовитися від другої роботи, ви будете упевнені, що не скотитеся в боргову яму і не знизите свій рівень життя, до якого ви звикли.

Делегуйте свої завдання

Ідея тягнути на собі все і всіх спочатку приречена на провал. У вас обмежена кількість часу і сил, і ви просто фізично не зможете встигати робити все. Вчиться делегувати хоча б якусь частину своїх справ. Наприклад, просить когось із домашніх час від часу брати на себе ваші обов'язки, перекладайте роботу, що не вимагає ваших знань і навичок, на підлеглих або просіть про допомогу колег.

Звичайно, робити так на постійній основі не вийде, але коли ви відчуваєте, що у вас закінчуються сили, краще відмовитися від бажання робити все самому.

Вкладайте гроші в економію часу

Коли ви вкладаєте гроші в покупку товарів і послуг, які в довгостроковій перспективі економлять ваш час — ви нічого не витрачаєте. Час для будь-якої людини, а особливо для вас з декількома роботами відразу — найцінніший ресурс. І часом набагато вигідніше витратити гроші на те, щоб зберегти собі зайві півгодини-годину в день. Викликайте майстрів додому, замовляй клінінг, купуйте готові обіди, придбайте техніку, яка позбавить вас від побутових проблем і полегшить ваше життя. Всі ці вкладення неодмінно окупляться.

Вибирайте для другої роботи фріланс

Якщо зарплати вам не вистачає, а знайти другу роботу з вашим графіком вкрай складно, вибирайте для підробітків фріланс. По-перше, це дозволить вам комфортно розподіляти свій час, так як фрілансерів рідко обмежують якимись чіткими часовими рамками, головне, щоб проєкт був зданий в зазначений термін. По-друге, ви будете працювати з дому, а це економія часу і грошей, які йдуть на дорогу. Ну і по-третє, на фрілансі немає якоїсь стелі: ви отримуєте стільки, скільки встигаєте зробити.

Источник