Як вибрати хостинг для сайту

З розвитком інтернету та цифрових технологій, все більше людей та компаній потребують присутності в мережі. Сайти стають невід’ємною частиною бізнесу, маркетингу, комунікацій та розваг. Для розміщення сайту в інтернеті потрібний хостинг. Купити хостинг можна у багатьох провайдерів, наприклад, https://qhost.net.ua/, але як його обирати, щоб не прогадати?

Визначите свої потреби

Насамперед визначтеся з тим, який тип хостингу вам потрібен. Це залежить від проекту, який ви плануєте розміщувати на ньому. Якщо у вас невеликий сайт із малою кількістю відвідувачів, вибирайте віртуальний хостинг. Для великих проектів зі складним функціоналом більше підійдуть виділені або VPS/VDS-сервери.

Поміняти тариф хостингу можна будь-коли, тому немає сенсу купувати цю послугу «на виріст». Радимо не переплачувати за функціонал та потужності, які поки що не потрібні.

Якщо ви не можете самостійно визначитися з видом хостингу, зверніться за допомогою до технічної підтримки хостера. Водночас і перевірте оперативність її роботи.

Вивчіть відгуки користувачів

Побудьте трохи Шерлоком Холмсом та вивчіть відгуки клієнтів на різні хостинги. Звертайте увагу на мінуси та плюси, якими діляться користувачі. Якщо той самий факт (наприклад, низька швидкість завантаження сайтів) зустрічається у кількох відгуках від різних людей, це привід задуматися.

Порівняйте хостинг-провайдерів

Виберіть кілька компаній, які відповідають вашим вимогам, і порівняйте їх між собою. Наприклад, за рівних умов один хостинг може вигравати в іншого за вартістю послуг або швидкістю роботи техпідтримки. Вибирайте найкращий варіант щодо співвідношення між ціною та якістю.

Яких помилок слід уникнути при виборі хостингу

Розглянемо найпоширеніші помилки під час виборів хостингу:

  1. Сліпа довіра рекламі. Якщо компанія скрізь рекламується, це ще не означає, що вона хороша. Довіряйте актуальним рейтингам та відгукам реальних клієнтів. Ви ж пам’ятаєте приказку: «Не все золото, що блищить»?
  2. Недооцінка важливості якісного хостингу. Деякі користувачі не бачать сенсу морочитися з вибором хостингу і купують послугу у першої компанії, що попалася. Не треба так. Якісний хостинг — це запорука стабільності роботи сайту, а також збереження всіх його файлів та баз даних. Тому краще один раз витратити час і сили на пошук надійного провайдера, ніж нервувати через різні проблеми з проектом.
  3. Надмірні витрати на непотрібні функції. Не варто купувати найнавороченіший і найдорожчий хостинг з купою різних функцій, якщо в цьому немає необхідності. Наприклад, у вас поки що лише один сайт вагою не більше 2 Гб. У цьому випадку немає сенсу брати тариф з жорстким диском на 100 Гб, тому що простір буде порожнім, а платити за нього доведеться.

Якщо провайдер надає пробний період, радимо їм скористатися та одразу протестувати хостинг «в бою». Оцініть зручність інтерфейсу в особистому кабінеті, швидкість завантаження сайту, роботу техпідтримки, наявність додаткових функцій та плюшок. Наприклад, багато хостерів дають можливість встановлювати популярні CMS в один клік, інші дають у подарунок домен при покупці хостингу на рік.