Як зробити допомогу країні найбільш ефективною: Поради від Андрія Матюхи Favbet Foundation

У 2020 році група Favbet запустила благодійний фонд, спрямований на розвиток молоді та реалізацію програм з покращення освіти та спорту. Мета — надати молодому поколінню України більше можливостей для самореалізації та побудови кращого майбутнього. Однак з початком масштабної війни Favbet Foundation був змушений скоротити більшість своїх проєктів і направити більшу частину своїх зусиль на підтримку збройних сил.

Системну допомогу ЗСУ почав надавати окремий військовий хаб, а всі гуманітарні програми були адаптовані до поточних потреб. Наразі 70% роботи фонду спрямовано на допомогу військовим, а решта 30% — на підтримку освітніх, соціальних і спортивних проєктів, а також допомогу постраждалим від війни та внутрішньо переміщеним особам.

Андрій Матюха, голова Favbet Foundation, детальніше розповів про діяльність фонду та найбільш важливі напрями допомоги сьогодні.

Військові завжди в пріоритеті. Наразі Favbet Foundation зосереджується на забезпеченні наших військ транспортними засобами та безпілотниками. Вони часто губляться на передовій, тому завжди потрібні. Те саме стосується систем зв’язку та різноманітних технічних пристроїв. Товари, які ми часто постачаємо, особливо взимку, включають зарядні станції, обігрівачі та комплекти зимової форми.

Час був нашою найбільшою перешкодою як на початку вторгнення, так і зараз. Обставини на передовій постійно змінюються, що вимагає швидких дій у всіх аспектах нашої діяльності. Наші бійці не можуть чекати тижнями, щоб замінити втрачені транспортні засоби, і вони не можуть залишатися без необхідного обладнання, як-от безпілотники та прилади нічного бачення, протягом тривалого періоду часу. Тому наша мета — не лише знайти та придбати ці товари, але й забезпечити їх швидку доставку, мінімізуючи затримки.

Скільки б ми не планували, час постійно працюватиме проти нас. Тому підтримка нашої армії маж бути пріоритетом не лише для уряду та волонтерів, а й для всіх в Україні. Сьогодні загальна сума допомоги, наданої за сприяння Favbet Foundation Збройним Силам України та іншим Силам оборони, перевищує 190 мільйонів гривень.

Favbet також не залишається осторонь цих зусиль. Компанія вже поставила Силам оборони понад 250 транспортних засобів і понад 130 безпілотників різних типів. Компанія витратила також витратила 57,45 млн грн на придбання 53 нових пікапів для проєкту «Армія дронів». Ця ініціатива була запущена Генштабом, Держспецзв’язку, МОУ, Мінцифри та платформою UNITED24 задля створення унікальних рот ударних безпілотників. Крім того, Favbet двічі донатив по 10 мільйонів гривень на проєкти «Операція «Єдність» і «Операція «Єдність-2» від UNITED24, «Повернись живим» та monobank, що мали на меті придбання 15 000 FPV-дронів. Крім того, ми передали 4 мільйони гривень на проєкт UNITED24 «Безпечне небо», метою якого є оснащення сил протиповітряної оборони сенсорами розпізнавання повітряних цілей. Зараз Favbet також патронує роти ударних БпЛА «Фаворит» під керівництвом Дениса Перча.

Також важливо дбати про тих, хто постраждав від війни та тих, хто був змушений залишити свої домівки. Вибух на Каховській ГЕС породив руйнівну гуманітарну кризу та підкреслив нагальну потребу єдності та взаємопідтримки серед українців. Допомога херсонцям надходила з різних внутрішніх і закордонних джерел. Команда Favbet Foundation також долучилась участь.

Після руйнування дамби співробітники Фонду надали допомогу Херсону. Це три тонни питної води та одна тонна медикаментів, передані Херсонській міській клінічній лікарні ім. О. С. Лучанського. У співпраці з організаціями «Crvena Kalyna» та «Dobro Dobrim DoDo» та численними українськими мігрантами, які проживають у Загребі, нам вдалося зібрати понад 11 тонн товарів першої необхідності для жителів Херсонщини. Це харчові продукти, одяг, засоби гігієни, дитяче харчування, коляски, ліки, матраци, корми для тварин. Крім того, за допомогою Favbet Foundation ми змогли забезпечити необхідну побутову техніку та меблі для евакуйованих сімей у Донецькій, Херсонській та Харківській областях.

Ще один напрям допомоги — сприяти емоційному благополуччю українського народу, приділяючи особливу увагу дітям. Нашим пріоритетом є не лише задоволення базових потреб дітей та молоді, а й підтримка їхнього емоційного благополуччя. Ще до початку масштабного конфлікту команда Favbet Foundation регулярно відвідувала дитячі будинки й організовувала різноманітні заходи для підростаючого покоління. Зосередитися на відновленні психічного здоров’я дітей зараз надзвичайно важливо. Рушійною силою Favbet Foundation є забезпечення того, щоб молоді покоління відчували підтримку, включаючи сім’ї, які зараз тимчасово проживають за кордоном. На жаль, ці сім’ї часто залишаються поза увагою.

На початку війни фонд Favbet заснував у Загребі (Хорватія) центр адаптації для надання психологічної та гуманітарної допомоги українським біженцям. З наближенням літа фонд запустив освітню програму, яка пропонує безкоштовні заняття з різних напрямків для дітей і дорослих. Крім того, центр надає комплексну правову допомогу.

Разом з тим ми продовжуємо проєкти, зосереджені на спортивному та освітньому розвитку нашої молоді. У «Клубі супергероїв» ми запустили програму «Сильніші разом», яка покликана дозволити дітям розкрити свої спортивні здібності. Ця ініціатива дозволяє багатьом хлопцям і дівчатам із сімей ВПО і військових безплатно займатися спортом і щодня проявляти свій потенціал. Головна мета проєкту — створити дружній простір для дітей, де вони зможуть розвивати свої спортивні таланти, знаходити нових друзів і долати стрес, пов’язаний з наслідками війни.

Зараз ініціатива об’єднує одразу чотири секції. Київський центр «Спорт для всіх» пропонує заняття з футболу та баскетболу, а в бійцівському клубі «SpartaBox» діти тричі на тиждень займаються боксом та боротьбою.

В межах «Клубу супергероїв» ми також ми успішно реалізуємо різні просвітницькі ініціативи. Одним із важливих проєктів є «Сила в знаннях», у рамках якого Favbet Foundation передав 5,5 тис. боксів канцелярії дітям із сімей переселенців та військовослужбовців.

Крім того, спільно з Code Club Україна ми запустили програму IT Kids, яка має на меті навчити багатьох українських дітей основам інформаційних технологій. Курс «Новий Python» вже пройшли 352 дитини й нещодавно ми запустили курс Scratch, розроблений для дітей віком 8-11 років. Перший набір із 33 груп студентів розпочав навчання наприкінці січня. Наша мета зараз — забезпечити українським дітям доступ до найкращих освітніх можливостей у сфері технологій, навіть всупереч викликам війни.