Кращі українські дитячі книжки: рекомендації від UAbook

Онлайн бібліотека uabook.com.ua намагається підвищити рівень популярності книжок в Україні, саме тому, вони склали список українських дитячих книжок (книжки з картинками, ілюстрована нон-фікшн та для середнього класу), які однозначно варті уваги.

Хто росте у парку / Хто росте в саду / Хто росте в лісі

Катерина Міхаліцина та Оксана Була

Ця серія з трьох частин є дуже вдалим поєднанням розповіді та фактів про природу.

  • Перша книга, яка увійшла до каталогу «Білі круки» у 2016 році, — це чудово ілюстрована історія про те, як зростати у громаді, цінувати схожість та відмінності в тих, хто нас оточує, та знаходити власну ідентичність. Але це також про те, як навчитися розпізнавати дерева в парку, впізнавати їх за листям, плодами та квітами.
  • У другій книжці соловейко повертається з Африки і шукає місце для гнізда. А в саду так багато дерев і кущів! Яке з них могло б стати гарною домівкою для пташки? Може, вишня, черешня чи алича? А може, слива чи груша? Кожне дерево розповідає соловейку свою історію, описуючи свої особливі риси. З розповідей дерев вимальовується також картина старого садівника, розумного і доброго, який ставиться до своїх дерев, як до живих істот, розмовляє з ними і плекає їх, і його сім’ї, яка досі живе в сусідньому будинку, доглядає за деревами і збирає їхні плоди.
  • Третя книга серії — це історія про борсука-буркотуна та кількох зухвалих білочок, які рятують ліс від пожежі. Читачі дізнаються, як готуються до зими ялина та модрина, чи є дубовий мох насправді мохом і чому не можна спалювати сухостій. Книжка також інтерактивна: можна спробувати відшукати всіх захованих на малюнках світлячків, навчитися розрізняти різні дерева та виготовити екологічну гірлянду.

Чому їжачка ніхто не гладить / Їжачок і подарункова плутанина

Андрій Курков і Таня Горюшина

Це дві милі маленькі казочки про дружбу та її злети і падіння. 

  • У першій книжці Їжачок озирається навколо і бачить, як люблячі люди обіймають і гладять котів, собак і навіть коней. Похмуро запитує він, а як же я? Але його новий друг Мишеня допомагає йому помітити інших тварин навколо: їх теж ніхто не гладить, і вони абсолютно щасливі в дикій природі, подалі від зайвої людської уваги!
  • У другій книжці Їжачок одного разу знаходить мішок яблук, яким беззаперечно насолоджується. Але тут виникає питання: Хто міг їх залишити? Звісно, це мала бути його подруга Мишка, тож він вирушає, щоб забрати їй подарунок, але поки він туди добігає, її вже немає. Так розгортається мила детективна історія, з казковими ілюстраціями, повними кумедних деталей.

Туконі — мешканець лісу / День народження ялинки

Оксана Була

Оксана Була — авторка чарівної серії книжок-картинок «Туконі», а також пов’язаних з ними анімаційних фільмів та ігор. Туконі — це лісові духи, схожі на тварин, трохи схожі на покемонів українського лісу, і кожен з них відіграє певну роль як охоронець та друг лісу.

  • У першій книзі всю ніч у лісі вирує гроза. Мандрівник, один з Туконі, спить і не помічає грози, але його будить його найкращий друг — дерево, в яке вночі влучила блискавка. Мандрівник збирає разом інших туконі, в тому числі і Метелика, який робить чарівну ковдру. Туконі працюють разом, щоб врятувати дерево, найкращого друга Мандрівника. Це книжка про те, що до місця, де ти живеш, треба ставитися по-дружньому: плекати і дбати про своє довкілля.
  • У другій книзі читач дізнається, що всі дерева народжуються влітку, в тому числі і ялинки. Ялинка Туконі піклується про те, щоб до зими вони підросли і зміцніли. Але є одна ялинка, яка насправді виростає взимку і ніхто ніколи не знає, де вона з’явиться наступного разу. Тож Туконі має її знайти. Унікальність книжок Оксани полягає в тому, що значна частина сюжету передана в ілюстраціях, які розраховані на детальне розглядання та обговорення. Питання, які виникають, власне, і є рушійною силою сюжету. У цій детективній історії для наймолодших книголюбів навмисно залишено якомога більше простору для інтерпретацій та фантазії.

Моя Ба

Таня Стус та Надія Кушнір

Це красива і зворушлива історія про щоденні прогулянки молодої дівчини зі своєю бабусею, її «Ба». І бабуся, і онука отримують задоволення від прогулянок. Вони грають у різні ігри, в тому числі прикидаються, що мають шість футів, черепахою, жирафою, шпигуном або котом. Існує цікаве зіставлення бачення одних і тих же речей очима дорослого і маленької дитини, якому допомагають ілюстрації Надії. Дорослий бачить стару і немічну жінку, яка ходить за допомогою рами Зіммера, а дитина бачить нескінченну радість від гри з бабусею в різні ігри. Бабуся лагідно допомагає онучці зрозуміти, що таке старість і неминучість смерті. Ця книжка допомагає маленьким дітям досліджувати різні види емоцій, зокрема радість, щастя, смуток і горе.