Курирувати вугільну галузь України буде Анатолій Корзун

Навіщо одному Івану Плачкову наглядати за шахтарями.

Найближчим часом вакансія першого заступника голови Міністерства енергетики та вугільної промисловості буде закрита.

Як стало відомо, днями в Кабмін були передані документи на затвердження на цій посаді Анатолія Корзуна, який зараз очолює департамент вугільно-промислового та торфо-видобувного комплексу Міненерговугілля.

За останні пару місяців Корзун став як мінімум третім кандидатом на посаду "вугільного заступника". Першим був екс-депутат Луганської облради від Партії регіонів Юрій Зюков, кандидатура якого в підсумку відкинута через його нібито причетність до торговельних операцій з вугіллям з окупованих територій Донбасу. Другим став колишній керівник "Макіїввугілля" Станіслав Толчин, затвердження якого скасували через шлейфу корупційних скандалів, в яких той, за чутками, був замішаний. На їх фоні Анатолій Корзун виглядає ідеальним претендентом. Його не тільки неможливо дорікнути у співпраці з сепаратистами і проблемами з законом, але навіть складно викрити в роботі на команду одіозних засновників Партії регіонів, вотчиною яких у всі часи була вугільна галузь.

Кращий доказ тому — відповідні віхи його біографії. Наприклад, у 2006 р., за кілька місяців до того, як уряд очолив Віктор Янукович, Корзун був "списаний в резерв" з посади заступника голови існувавшого у той час Міністерства вугільної промисловості. У грудні 2007 р. Янукович був знятий з прем'єрської посади, що дозволило Анатолію Корзуну тут же повернутися в крісло вугільного заступник міністра. Але після перемоги Віктора Федоровича на виборах президента в 2010 р. він так само оперативно був звільнений з міністерства.

Загалом, для сьогоднішніх настроїв у суспільстві кандидатура Корзуна, що відзначає в цьому році 30-річний ювілей роботи в галузі, підходить ідеально. Можливо, саме цим пояснюється нинішня небувала єдність поглядів у Кабміні з приводу його нового призначення. "Його кандидатура була погоджена всіма учасниками переговорів, включаючи Насалика, тому сюрпризів зі скасуванням рішень (як це було у випадку з попередніми претендентами) не буде. 99%, що затвердять", — повідомило джерело в Кабміні.

Не останню роль у висуненні Анатолія Корзуна на посаду вугільного заступника, за чутками, зіграв Іван Плачков, що запропонував його кандидатуру нинішнього першій особі галузі Ігорю Насалику.

Корзун і Плачков знайомі ще з кінця 90-х років, коли разом працювали в Міністерстві енергетики. З тих пір практично всі основні кадрові кроки Анатолій Васильович робив синхронно з Іваном Васильовичем. Сюди входять і злети цього тандему, до яких відносяться призначення Корзуна у крісло голови Мінвуглепрому у 2005 р. і в 2007 р.. Сюди ж відносяться і падіння: в першій декаді березня 2010 р. Іван Плачков був знятий з посади заступника голови Державного управління справами, а через кілька днів після цього Корзун втратив посаду вугільного заступник міністра.

Але головна інтрига сьогоднішніх подій в іншому: чому Насалик легко погодився з рекомендацією Плачкова, який явно не входить в його найближче оточення? Одні пояснюють це бажанням Ігоря Степановича передати вугільну галузь, у якій він не має ні досвіду роботи, ні відповідних знань, в руки професіонала з незаплямованим ім'ям. Інші впевнені, що узгодження Анатолія Корзуна з нинішнім міністром енергетики — прикладний результат якісного рекрутингу найбільшого гравця вугільного ринку — групи ДТЕК. Логіка прихильників такого сценарію проста. Останні кілька років підопічні Ріната Ахметова успішно використовують досвід і зв'язки Плачкова: у 2012 р. донеччани зробили його головою наглядової ради "Київенерго", а на початку 2016 р. він став почесним президентом Асоціації газодобувних компаній, одним з ключових засновників якої є "ДТЕК Нафтогаз". На цій посаді Івану Плачкову було доручено завдання стати сполучною ланкою енергетичного крила Ахметова з міністерством, яку зараз він, судячи з усього, якісно перевиконав.

Источник