Лікарі розповіли, чи можна приймати ліки після закінчення терміну придатності

Чи небезпечні прострочені ліки?

Багато людей не перевіряють дати на ліках зі своєї домашньої аптечки. Деякі зберігають таблетки або мазі місяцями, а хтось навіть роками. Експерти розповіли, що відбувається з ліками, термін придатності яких закінчився, і чи можуть вони завдати шкоди, інформує Ukr.Media.

Не означає, що будуть отруйними

Як зазначила польська хімікиня Сільвія Панек, яка працювала у відділі контролю якості фармацевтичної компанії, "терміни придатності — це не примхи виробників".

За її словами, кількість активної речовини в ліках зазвичай із часом зменшується.

"До кінця терміну придатності її кількість буде найменшою. Тому дія препарату може бути трохи слабшою", — розповіла фахівець.

І додала, що "при цьому ці активні речовини не випаровуються". А що ж тоді з ними відбувається? Сільвія Панек пояснила, що вони можуть розпадатися на інші речовини, і тоді "з'являються домішки".

"Звісно, річ не в тім, що на 28-й день після відкриття сироп усе ще гаразд, а на 29-й він буде отруйний", — заспокоїла експертка.

Крім того, вона нагадала, що не менш важливим є і спосіб зберігання ліків. Більшість ліків слід зберігати в сухому, прохолодному місці, подалі від джерел тепла.

"Якщо ви відкрили сироп у спекотний день і залишили його на кухонній стійці під яскравим сонцем, варто пам'ятати, що ви зберігали його неправильно", — зазначає вона.

Непоправна шкода

Тим часом інші медики заявляють, що "краще не ризикувати" і не використовувати препарати після закінчення терміну придатності.

Особливо це стосується протисудомних засобів, засобів, що купірують напади ішемії та стенокардії, антикоагулянтів, якщо є ризик тромбоутворення, бронхолітиків і спазмолітиків, кардіотонічних і антиаритмічних, препаратів для стабілізації функції щитоподібної залози, заспокійливих і снодійних засобів, оральних контрацептивів, адреналіну, інсуліну, антибіотиків та інших.

Вона також зазначила, що прострочені ліки "можуть виявитися неефективними" і додала, що вони також "можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю через зміну їхнього хімічного складу".

Лікарі назвали деякі наслідки:

  • алергічна реакція;
  • отруєння;
  • посилення інфекції;
  • порушення роботи серця;
  • зорові порушення.

Источник