Лікарі розповіли, які мандарини корисні для організму — з кісточками чи без

Кісточки в мандаринах корисні для здоров'я, але в помірній кількості.

Мандаринові кісточки є лікувальним продуктом, у складі якого містяться різні корисні речовини. Про це в бесіді розповіли дієтологи, інформує Ukr.Media.

Вживаючи мандарини, багато людей навіть не здогадуються, що кісточки мандаринів — корисний і навіть лікувальний продукт. У їхньому складі не тільки рослинні та ефірні олії, а й калій, кальцій, магній, вітамін С і найзагадковіший вітамін В17, розповіли експерти.

Вітамін В17 — ціаногенний глікозид, що діє в малих дозах як цитостатичний препарат. Саме він гальмує ріст і вбиває ракові клітини та клітини зі зміненою генетичною структурою ДНК, які потенційно можуть стати раковими.

За словами медиків, з мандаринового насіння в організмі шляхом гліколізу утворюються мікродози ціаніду — найсильнішої отрути. Але в цьому випадку кісточки мандарина мають позитивний ефект. Так, одна-дві штуки на день діятимуть як профілактика канцерогенезу, а десять-дванадцять — лікувальною дозою в разі онкології. Однак передозування може спричинити отруєння, особливо це стосується дітей.

Крім того, в кісточках є антиоксиданти, які зупиняють старіння організму, тобто запускають біохакінг. У косметології мандаринове насіння використовують у необмежених кількостях: його додають до пілінгів, гоммажів і скрабів. За словами фахівців, завдяки фітонцидам та ефірним оліям засоби з цими кісточками ефективні в боротьбі з акне та розацеа.

Источник