Медики пояснили, чи безпечно смажити на вершковому маслі

Як правильно готувати їжу на вершковому маслі.

Обсмажування надає продуктам найяскравіший смак, особливо якщо готувати на вершковому маслі. Але часто зустрічаються попередження, що це небезпечно, бо масло горить і виділяє канцерогени, інформує Ukr.Media.

У вершкового масла одна з найнижчих температур димлення. Тому смажити на вершковому маслі можна, але тільки ті продукти, які не вимагають високих температур. Як тільки масло перегрівається і починає диміти, в ньому починають вироблятися канцерогени. Ці речовини провокують онкологічні захворювання. Коли тваринні жири починають підгорати, в них утворюються трансжири — продукт піддається радіолізу, це процес, при якому утворюються вільні радикали, — розповіли медики.

Щоб не нашкодити здоров'ю, потрібно вибирати якісне масло, не гріти сильно сковороду, використовувати його в невеликих кількостях. Крім того, якщо воно починає диміти і набувати коричневого кольору, необхідно вершкове масло вилити і не використовувати.

Також лікарі радять не зловживати вершковим маслом для смаження, бо є ризик скупчення канцерогенів в організмі. Для теплової обробки краще підходять рослинні олії.

При цьому саме по собі вершкове масло в невеликих кількостях дуже корисне. У ньому міститься велика кількість насичених жирних кислот, антиоксидантів, які уповільнюють старіння, а також вітамін D, необхідний для засвоєння кальцію і зміцнення імунітету.

Источник