Мити чи не мити: чи правда, що часто мити руки — шкідливо?

Поради дерматологів.

Дерматологи вважають, що зайва пристрасть до чистоти може спричинити великі неприємності. Кому та чому шкідливе мило, розповіли експерти, інформує Ukr.Media.

По-перше, мило сприяє розмноженню бактерій. Лужне середовище мила не є критичним для багатьох патогенних мікроорганізмів, пояснили лікарі. Звичайне мило не вбиває мікроби — його дія спрямована на полегшення механічного видалення шкіри. Тому мікробам нічого не заважає залишатися на милі. Якщо у складі мила, як заявляють виробники, є антибактеріальні речовини, вони діють лише у момент обробки, причому досить швидко до них розвивається резистентність (стійкість) і мило як антибактеріальний засіб перестає працювати. У разі використання мила у громадських місцях, де створюються сприятливі умови для колонізації патогенних мікроорганізмів, мило (особливо з високим вмістом води) може стати резервуаром для бактерій, грибів та вірусів, які можуть розмножуватись у цих умовах. Через війну замість антибактеріального ефекту ми отримуємо розсадник інфекції.

По-друге, діти, які виросли у батьків-чистюль, частіше хворіють. Вчені давно помітили, що діти, які виросли на селі, рідше хворіють порівняно зі своїми однолітками. Пояснення цьому факту виявили бельгійські вчені, які проаналізували розвиток імунної системи у мишей. Виявилося, що часті зустрічі організму, що росте, з ослабленими версіями бактерій, тренують імунну систему, а стерильне середовище не дає сформуватися імунітету. А щоденне використання антисептиків призводить до вимивання захисного шару корисних бактерій та відповідно до порушення місцевого імунітету.

По-третє, часте використання засобів для чищення може завдати шкоди організму. Як би добре ви їх не змили, після їх застосування на поверхні залишається плівка, що містить токсичні сполуки. Потрапляючи в організм (з випарами в дихальні шляхи або з їжі до шлунково-кишкового тракту) вони накопичуються в організмі й згодом можуть викликати порушення в роботі органів травлення, дихальної системи, виникнення алергічних реакцій тощо.

Однак сподіватися на захисні властивості бруду не завжди правильно. Так, вчені спростували відоме правило 5 секунд, за яким швидко підняте не вважається таким, що впало. Хоча час контакту з брудною поверхнею має велике значення (що швидше підняли їжу, що впала, тим менше бактерій на ній виявиться), вирішальний фактор — характеристики поверхні, на яку впав продукт і вміст у ньому вологи. Якщо продукт вологий, а поверхня шорстка — запліднення його мікробами відбувається миттєво.

Источник