«Наймудріша цитата мільярдера»: Як ставитися до грошей, щоб їх завжди було вдосталь

Мета грошей — не неробство.

Генрі Форд — особистість справді масштабна і суперечлива. Ми знаємо його як великого винахідника і навіть мислителя, який вів дуже аскетичний спосіб життя. Не виникає сумнівів, що Форд збив статок, тому що чудово розбирався у своїй справі, інформує Ukr.Media.

У своїх мемуарах Генрі Форд розповів, як потрібно ставитися до грошей, якого значення надавати їм, щоб їх завжди було вдосталь:

Гроші, цілком природно, отримуються в результаті корисної діяльності. Мати гроші абсолютно необхідно. Але не можна забувати при цьому, що мета грошей — не неробство, а примноження засобів для корисного служіння.

Для мене особисто немає нічого огиднішого за неробське життя. Ніхто з нас не має на нього права. У цивілізації немає місця дармоїдам.

Будь-які спроби позбутися грошей як таких лише ускладнюють ситуацію, адже суспільство не може функціонувати без засобів обміну товарами та послугами. Хоча я маю сумніви щодо ефективності нашої сучасної грошової системи як надійної основи для економічних операцій. Головне, що мене турбує в теперішній фінансовій системі, — це те, що люди часто сприймають гроші не як інструмент, а як кінцеву мету своєї діяльності.

Моя мета — простота. Загалом, люди тому мають так мало, і задоволення основних життєвих потреб обходиться так дорого, що майже все, що ми виробляємо, набагато складніше, ніж потрібно.

Журналісти називали Форда "багатієм зі смаками та уподобаннями бідняка". Він зневажав усіляку розкіш, жив аскетично, був вегетаріанцем. До кінця життя дружина штопала йому старі шкарпетки. Про пальто Генрі Форда розповідають таку легенду.

Одного разу Форд прилетів у справах до Лондона, вже будучи мільярдером. У довідковому бюро аеропорту він попросив підібрати йому найдешевший готель.

Службовець здивувався:

— Містере Генрі Форд, я стежу за новинами і знаю, що ваш син завжди зупиняється в найкращих готелях і чудово одягнений. А ви шукаєте найдешевший готель і носите пальто, яке, здається, старше за вас. Невже ви, мільярдер, економите гроші на найнеобхіднішому?

Генрі Форд відповів:

— Мені немає потреби зупинятися в дорогому готелі, тому що я не бачу сенсу переплачувати за непотрібні мені надмірності. Адже і в найдешевшому готелі можна відпочити не гірше, ніж у найдорожчому. А це пальто — так, його носив ще мій батько, але це не має жодного значення, адже і в цьому пальті я все одно Генрі Форд. Мій син ще молодий і недосвідчений, тому боїться, що подумають про нього люди, якщо він зупиниться в дешевому готелі. Я ж не турбуюся про те, що подумають про мене навколишні, тому що знаю собі справжню ціну. А мільярдером я став тому, що вмію рахувати гроші і відрізняти справжні цінності від фальшивих.

Джерело