Навіщо чоловікам кадик і чому його немає у жінок або все ж є

Навіщо потрібне адамове яблуко та яку функцію воно виконує.

Кадик або адамове яблуко — це виступ в трахеї у чоловіків, який чітко видно на шиї. Але, на відміну від поширеної помилки, він є і у жінок. Пояснюємо, яка функція цієї таємничої частини тіла і чому вона так помітна у чоловіків?

Згідно з однією теорією, назва "адамове яблуко" походить від біблійної легенди, де Єва дала Адаму яблуко, і Бог змусив шматочок застрягти у нього в горлі, щоб нагадати всім про гріх, інформує Ukr.Media.

Кадик: що це таке?

Кадик — це одна з ділянок гортані. У дитинстві у більшості людей немає видимого кадика, але в період статевого дозрівання гортань росте, підлаштовуючись під зростання голосових зв'язок, що викликає зміни голосу. Це вірно як для чоловіків, так і для жінок. Але, незважаючи на те, що зміни відбуваються у обох статей, вони більш помітні у чоловіків.

Гортань складається з дев'яти різних ділянок хрящової тканини. Найбільший з них називається щитоподібним хрящем. У міру зростання гортані в період пубертату щитоподібному хрящу потрібно простір для розширення, тому він висувається вперед. Це те, що дає видиму шишку на шиї у більшості чоловіків.

Для чого потрібен кадик?

Кадик знаходиться в передній частині гортані, і він захищає голосовий апарат і голосові зв'язки від пошкоджень. Як частина гортані він грає важливу роль в диханні, ковтанні і розмові. Тому, коли ми ковтаємо, м'язи гортані допомагають закрити надгортанник, хрящовий клапоть, який не дає їжі потрапити в легені.

Чи є кадик у жінок?

Є. У жінок голосові зв'язки значно коротше, ніж у чоловіків, тому і щитоподібний хрящ видається вперед не настільки сильно. Крім того, кадик у жінок захований під жировим прошарком на шиї, який не можна прибрати навіть найсуворішою дієтою.

Помітний кадик у жінок теж може утворитися, але це завжди викликано якоюсь причиною: анатомічною аномалією, генетичною особливістю або результатом гормонального збою, що виник в період статевого дозрівання. У деяких випадках кадик у жінки може виявитися зовсім не кадиком, а пухлиною.

Источник