Неочевидні причини, чому не можна працювати «з ліжка»

Розповідаємо, чому ця приємна звичка насправді згубна і як від неї позбутися.

Ви коли-небудь працювали в ліжку? Багато хто придбав цю звичку під час карантину, коли були змушені працювати віддалено. Інші займалися робочими справами вечорами з дому, якщо не встигали завершити їх в офісі, і до локдауну. Однак за звичкою, яка здається затишною і зручною, криється неприваблива правда, інформує Ukr.Media.

Робота в ліжку порушує цикл сну

Ведення справ з ліжка може бути найпростішим способом опинитися на робочому місці, але знайте, що ціна такої опції — хороший сон. Коли ви працюєте в ліжку, ваш мозок починає асоціювати ваше ліжко з роботою, і це часто стає першим інгредієнтом в рецепті погіршення сну. Згодом робота в ліжку може порушити циркадний ритм, так як напівлежаче положення може почати асоціюватися у вас з активністю, пильністю і стресом. Під час роботи в офісі у вас встановлюються більш чіткі межі між роботою і будинком, сном і відпочинком. Коли вони розмиваються, і мозок не розуміє, коли саме закінчується час активної роботи, ви можете прокидатися втомленим, навіть якщо спали необхідну кількість годин. Тому так важливо піклуватися про гігієну сну.

"Щоб домогтися максимально можливої якості сну, нашому мозку потрібно дати можливість зв'язати спальню і ліжко зі сном. Саме ця сильна асоціація допомагає викликати спокійний сон, коли ми заповзаємо в ліжко".

Крім того, ви напевно чули про те, що блакитне світло екранів комп'ютера або смартфона заважає заснути. Так що якщо ви працюєте до самого відходу до сну, це напевно може перешкодити вашому відпочинку.

"Робота з пристроєм, що випромінює синє світло в ліжку, особливо в нічний час або безпосередньо перед сном, може перешкоджати виробленню мозком мелатоніну, що призводить до погіршення якості сну і безсонню".

Неправильне положення тіла може спровокувати біль в спині і шиї

Крім порушених циклів сну і придушення вироблення мелатоніну, здоровому сну також може заважати біль. Нахиляючись до спинки ліжка або лежачи на животі протягом декількох годин, ви можете завдати шкоди своїй спині і поставі.

"Робота в ліжку може викликати навантаження на спину, суглоби, шию і стегна, провокуючи болі, які можуть легко порушити сон. Якщо ваш єдиний варіант — працювати з ліжка, переконайтеся, що ви підтримуєте спину і якнайкраще відтворюєте вертикальне сидяче положення. Таким чином, ваше тіло, все ще може асоціювати лежання зі сном".

Ваш будинок може перестати виконувати основну функцію

Можливо, ви коли-небудь працювали з ліжка, в той час як ваш партнер намагався заснути, і навряд чи ця ситуація вас радувала, чи не так? Якщо умови життя змушують вас працювати в ліжку, використовуйте лайфхаки, які допоможуть вам дотримуватися чіткого розпорядку дня, поліпшити якість сну і не зіпсувати відносини з близькими. Встановіть для себе робочі години і дотримуйтеся їх — ви можете виписати їх на стікер або на велику дошку і постійно звірятися з періодами праці та відпочинку. Створіть фізичні межі роботи.

"Якщо можете, поставте письмовий стіл або невеликий столик у своїй спальні, щоб створити чітке розходження між роботою і сном. Ви навіть можете використовувати комод або тумбу в якості імпровізованого письмового столу".

Ви можете втратити рахунок часу і заплутатися в пріоритетах

Захаращений, неорганізований простір може заважати розслабленню, а постійна концентрація на роботі може змусити вас забути про інші справи — особисті, сімейні, господарські. Безлад на столі в офісі, що знаходиться за багато кілометрів від вас, турбує вас тільки вдень, але якщо ваш офіс вдома, ці проблеми навряд чи відпустять вас навіть з настанням темряви. Намагайтеся прибирати робочі інструменти в кінці кожного робочого дня і більше не перевіряти робочі питання. Виділити місце, де ви зможете зберігати все це, поки не "підете на роботу" на наступний день (щоб трохи більше дисциплінувати себе, переодягайтеся з піжами в інший одяг, — це буде ще одним сигналом для вашого мозку). До речі, те ж саме можна робити з затишними постільними речами з ранку, коли вам потрібно більше світла і бадьорості.

Ви також можете контролювати час, проведений за екраном, щоб запобігти збої у виробленні мелатоніну. Припиняйте працювати за дві години до сну і налаштовуйтеся на відпочинок. Це буде ще одним кроком до дотримання гігієни сну.

Источник