Нежить у дитини — як з ним впоратися і не допустити його повернення

Нежить — найпоширеніша проблема, з якою стикаються всі маленькі діти. Найчастіше він не супроводжується сильними порушеннями загального стану, тому батьки не поспішають звертатися до лікаря. Однак допомогу в домашніх умовах необхідно надавати правильно, щоб не нашкодити дитині своїми маніпуляціями. Незалежно від причини необхідно забезпечити дитині вільне носове дихання. У перші дні після чхання і ринореї найчастіше з’являється набряк, через який дитина змушена дихати ротом. Це призводить до гіпоксії, головного болю, млявості, відмови від їжі. Тому першим засобом для допомоги стають судинозвужувальні (наприклад, Назо-спрей). Пам’ятайте, що використовувати їх необхідно суворо за інструкцією, оскільки при перевищенні дозування від їх застосування може виникнути зворотний ефект. Після відновлення дихання слід звернути увагу на промивання носа. Ця гігієнічна процедура може мати терапевтичний ефект, якщо виконувати її правильно.

Image

Крім набряку, дихальні шляхи можуть бути перекриті патологічними виділеннями — класичний прозорий слиз відходить самостійно, проте густіші виділення залишаються в носових ходах. Промивання дає змогу видалити їх із порожнини носа разом із можливими патогенами. Його проводять у кілька етапів:

  1. нахиліть голову дитини над раковиною, повернувши її на правий або лівий бік;
  2. наберіть у шприц, спринцівку чи гумову грушу фізрозчин чи розчин фурациліну;
  3. акуратно і без зайвого тиску введіть розчин у верхню ніздрю;
  4. дочекайтеся витікання його з іншої ніздрі;
  5. повторіть процедуру кілька разів;
  6. повторіть всі маніпуляції з іншою ніздрею.

Після такої санації носової порожнини можна впорснути лікувальний спрей, який виписав педіатр. Не займайтеся самостійним призначенням препаратів.

Image

Профілактика нежитю

Щоб зменшити частоту виникнення інфекцій у дитини, регулярно виконуйте низку маніпуляцій:

  1. Стежте за раціоном. Малюк повинен отримувати достатню кількість корисних нутрієнтів і вітамінів, щоб його імунна система зміцніла до осінньо-зимового періоду.
  2. Займайтеся загартуванням. Робити це можна, коли дитина повністю здорова, за відсутності імунодефіциту. Починайте вводити процедури поступово та в малих обсягах.
  3. Не допускайте переохолодження або перегрівання, стежте за температурним режимом. Інакше загальна резистентність організму значно знижується.
  4. Подбайте про санацію всіх наявних джерел інфекції. Для цього у разі виявлення ознак захворювання краще звернутися до педіатра.

Перелічені дії можна підкріплювати періодичним профілактичним прийомом вітамінів, узгодженим із фахівцем. Усе це допоможе зміцнити імунну систему дитини, але не вплине безпосередньо на потенційного збудника. Тому якщо риніт все ж таки виник, слід почати лікування за перших симптомів.