Нутриціологи та дієтологи пояснили, які страви з картоплі можуть бути дієтичними

Лікарі закликають не відмовлятися від картоплі.

Картопля незаслужено опинилась у списку овочів, які не особливо шанують люди, що худнуть, та прихильники здорового способу життя. Головний їхній аргумент — у бульбах багато крохмалю, що розщеплюється до простих цукрів. В результаті підвищується вироблення організмом інсуліну, а надлишок простих вуглеводів відкладається у жир, інформує Ukr.Media.

Дієтологи та нутріціологи закликають не відмовлятися від картоплі. Овочі дуже корисні, якщо їх готувати і вживати правильно, і буквально рясніють важливими вітамінами і мікроелементами.

Це вітаміни групи В, С, А, фосфор, цинк, калій (він допомагає справлятися з набряклістю, виводить зайву воду з організму), харчові волокна та клітковина, що покращують функціонування кишечника.

Фахівці також акцентують увагу на тому, що сирі бульби містять багато резистентного крохмалю — його у певному сенсі можна вважати пребіотиком, важливим для підтримки балансу корисної мікрофлори кишок.

За властивостями він схожий із грубими харчовими волокнами.

Резистентний крохмаль розщеплюється куди повільніше, тому він практично в первісному стані потрапляє в товстий кишечник, а там виконує роль їжі для корисних бактерій — пояснили нутріціологи.

Він допомагає знизити рівень поганого холестерину та збільшити чутливість клітин до інсуліну.

Для того, щоб крохмаль залишався резистентним, картоплю треба готувати правильно. Жодного смаження та фритюру. Користь від картоплі можна отримати, якщо запікати її у фользі, відварювати в шкірці, тушкувати в мультиварці. Тобто, коренеплід слід готувати виключно щадним способом.

Проте навіть правильно приготовану картоплю краще їсти остиглою.

Резистентний крохмаль міститься у сирих бульбах, а також у відварених, але, звертаємо увагу, остудженій картоплі. Краще спочатку відварити бульби в шкірці (можна також відварити до напівготовності, а потім дати картоплі дійти до стану «аль-денте»), потім остудити її до кімнатної температури і лише тоді вживати.

Источник