Особливості призначення відпусток без збереження зарплати в Україні, в 2023 році

Хоча наразі брати відпустки може здаватися не актуальним, але у людей з’являються різні обставини, які потребують такого рішення. Тож, за чинним законодавством, українці мають право просити роботодавців про надання відпустки без збереження зарплати. Ба більше, є категорії працівників, яким керівництво не має права забороняти подібний відпочинок.

Зокрема, такі канікули мають можливість отримати батьки-одинаки, що доглядають неповнолітніх дітей, опікуни дітей з інвалідністю тощо. Також, у законі №504 зазначаються інші особи та обставини, за яких можна отримувати відпустки за власним бажанням. Але, вільний час можливо проводити по різному, наприклад запускати ВІП Казино з великим асортиментом безкоштовних ігрових автоматів.

Щодо тривалості, відпочинок без відпускних може проходити від двох тижнів і більше. Все залежить від актуальних причин, за яких людина була вимушена написати заяву. Наприклад, якщо співробітник є інвалідом третьої групи, він має право на 30 календарних днів кожного року.

Як це працює у 2023 році

У разі небажання звільнятися з посади, людина може скористатися правом на відпустку без збереження грошового забезпечення. Цього року, подібна відпустка надається у межах певної тривалості. Також, існує кілька різновидів подібних відпочинків:

  • Обов’язкова або узгоджена двома сторонами, за заявою працівників;
  • Якщо людина бере участь у виборах;
  • Ініціатива керівництва державного органу.

У заяві на таку відпустку потрібно вказати: її різновид, підстави (підтвердження, якщо це обов’язковий відпочинок), а також дати початку та закінчення. За позитивного рішення, кадровики готують наказ, з яким потрібно ознайомитися під час його отримання. Там вказані всі норми закону, що є підставами для надання відпустки без збереження зарплати.

Тим часом з’явився ще один варіант подібної відпустки — це відпочинок в “неспокійний” період. Таким чином, працівники мають змогу взяти “відгул” терміном до 90 днів. Це передбачено для людей, що виїхали з України, або є внутрішньопереміщеними особами.

Докладніше про те, хто має право на відпустку без збереження зарплати

По-перше, подібні “канікули” надаються батькам, що виховують двох й більше дітей до 15 років без дружини/чоловіка. Також, це право мають одинокі опікуни дітей з інвалідністю. Щорічно, вони можуть розраховувати на двотижневий відпочинок від роботи.

По-друге, чоловіки, дружини яких перебувають у декреті (14 днів кожного року). І, третім загальним чинником є люди, що доглядають за хворими дітьми. Тривалість останніх відпусток визначають з урахуванням медичних висновків (деталі, статті 18, 19 закону №504).

Цікаво, що на подібні відпустки мають право представники професій, у яких існують ризики життю та здоров’ю. Наприклад, армійці мають змогу отримати два тижні такої відпустки за рік. Але, представники пожежно-рятувальних підрозділів або добровольчих формувань захисту цивільних мають лише 5 днів на рік.