Що буде з організмом, якщо місяць не пити алкоголь?

Які зміни відбуваються протягом місяця з організмом, до якого перестало надходити спиртне?

Очищення від етанолу та продуктів його розпаду, а також відновлення систем організму — процес індивідуальний, він залежить від стану здоров'я та стажу вживання. Але характерні зміни за повної відмови від спиртного схожі у всіх, інформує Ukr.Media.

Перший тиждень

Етанол та продукти його розпаду виводяться з організму. На тлі цієї чистки у людини можуть виявлятися негативні симптоми (особливо якщо стаж вживання великий):

  • Нудота та дискомфорт у шлунку
  • Головний біль та запаморочення
  • Підвищена чутливість до світла та звуків
  • Стрибки тиску
  • Тремтіння в кінцівках
  • Порушення апетиту
  • Порушення сну (безсоння)
  • Стрибки настрою

Найчастіше проблеми виникають саме зі сном. Алкоголь — депресант, він пригнічує роботу центральної нервової системи. Після вживання спиртного людина зазвичай відразу провалюється у глибоку (повільну) фазу сну. І спочатку, без цього звичного «снодійного» важко заснути, а сам сон стає уривчастим, поверховим.

Співвідношення фаз порушується у бік швидкого сну, котрим характерна наявність сновидінь, зокрема лякаючих — якщо нервова система перезбуджена. Тому в перші дні без алкоголю людина може бачити часті кошмари.

Другий тиждень

Через 7-8 днів після відмови від алкоголю синдром відміни відступає. Насамперед покращується сон — людина легше засинає, кошмари відступають.

Також покращується апетит, але часто це стає проблемою. Людину «тягне» до солодкої та жирної їжі — вона допомагає «компенсувати» втрату колишнього задоволення.

Особливо гостро тягу до солодкого відчувають любителі солодкого алкоголю, коктейлів — їхній організм звик до підвищеного рівня глюкози.

Якщо контролювати свій раціон і не навантажувати організм новою «роботою», можна помітити поліпшення травлення. Алкоголь перестає провокувати посилене виділення соляної кислоти у складі шлункового соку — і людини не турбує дискомфорт у шлунку, нудота, диспептичні явища.

На другому тижні без спиртного покращується колір шкіри. Річ у тім, що алкоголь порушує кровообіг, що призводить до кисневого голодування клітин шкіри, висушення епітелію, появи зморшок та пігментних плям.

Відновлюється печінка. Етанол викликає повільне відмирання клітин печінки, утворення рубців — і якщо пити регулярно, орган не встигає відновлюватися.

Що менше людина пила, то швидше відбудеться регенерація печінки.

На цьому етапі також приходять у норму показники тиску та серцевого ритму. Ризик розвитку гіпертонії та ішемічної хвороби серця знижується.

До кінця другого тижня відновлюється і дихання, покращується постачання органів киснем — у людини починає зникати задишка (якщо вона не курить).

Третій тиждень

На цьому етапі у людини йдуть мішки та синці під очима, припухлість обличчя — відновлюються водний баланс та здорова робота сечостатевої системи.

Відновлюється здорове слиновиділення, знижується ризик розвитку карієсу. Зубна емаль стає міцнішою.

Також людина починає яскравіше відчувати смак та запах — відновлюються рецептори, які були пошкоджені через вплив токсинів.

Якщо за час відмови від алкоголю людина не зловживала солодкою та жирною їжею, її вага знижується — відновлюється здоровий обмін речовин.

Четвертий тиждень

Через 21 день після відмови від спиртного токсини виводяться з мозку, проходить легка набряклість органу. Поліпшується робота когнітивних функцій — мислення, пам'яті, концентрації уваги. У людини підвищується працездатність.

Водночас нормалізується здорова робота центральної нервової системи. Відходять безпричинна тривожність, різкі перепади настрою, апатія, порушення мотивації.

Всього за місяць відмови від алкоголю людина отримує стрункіше тіло, здорову шкіру і гарне самопочуття — як фізичне, так і психологічне.

Источник