Що не можна робити в літню спеку, щоб не почуватися погано

Проведіть літо без теплового удару та отруєння.

Всі чекають літа, але коли, нарешті, за вікном встановлюється спекотна погода, люди починають скаржитися на життя. Є деякі секрети, які допоможуть пережити спеку без шкоди своєму здоров'ю. Деякі речі категорично не можна робити, коли на вулиці +30 і вище, інформує Ukr.Media.

Отже, в спеку не рекомендується.

Пити багато холодної води і об'їдатися морозивом

У спекотний день всі прагнуть охолодитися, однак у всьому потрібна міра. Якщо пити багато крижаної води і поїдати морозиво порція за порцією, можна не тільки застудитися. Тому, перш ніж ковтати морозиво, дайте йому трохи підтанути і їжте його маленькими шматочками. Холодну воду теж потрібно пити невеликими ковтками.

На перший погляд здається дивним, але в жарку погоду краще вживати гарячі напої, наприклад, чай. Під його впливом піт активніше випаровується з поверхні тіла, що допомагає охолодитися.

Вживати багато солодкого

У спеку також небажані продукти, що містять багато цукру, наприклад, солодка газована вода. Коли цукор надходить у кров, вода виводиться з клітин організму, а в печінці запускається виробництво гормону FGF21, що викликає спрагу. Таким чином, після вживання солодких напоїв ви ще більше захочете пити.

Виконувати важкі фізичні вправи

Фізичні навантаження в спекотний день краще обмежити. Підвищення температури тіла всього на один градус призводить до почастішання пульсу на 10-12 ударів в хвилину. Це може погано позначитися на загальному стані здоров'я.

Вживати спиртне

Якщо ви любитель випити пива на пляжі, майте на увазі, що така звичка може призвести до зневоднення і теплового удару. Спиртне зменшує вироблення вазопресину — гормону, що затримує воду в організмі. А той факт, що в спеку людина втрачає більше рідини разом з потом, ще більше підсилює негативний ефект.

Допускати різкі перепади температури

Якщо при 30-градусній спеці ви заходите з вулиці в приміщення, де працює кондиціонер, можна заробити собі як мінімум звичайну застуду. Тому намагайтеся знижувати температуру поступово. Не встановлюйте на кліматичних пристроях сильний холод. Ступінь прогріву повітря на вулиці і в приміщенні не повинна відрізнятися не більше, ніж на сім градусів.

Зберігати швидкопсувні продукти поза холодильника

У спекотний день зростає ризик отруєнь. При високій температурі в продуктах, які ви залишили на столі, замість того щоб покласти їх в холодильник, можуть розмножитися небезпечні мікроби. Це стосується м'яса, риби, молочки та іншої їжі, яка швидко псується.

Зберігати ліки і БАДи при кімнатній температурі

Різні медикаменти, які при звичайних умовах треба тримати при кімнатній температурі, в сильну спеку слід прибирати в більш прохолодне місце. Це стосується препаратів, що містять гормони — наприклад, оральних контрацептивів і ліків для лікування захворювань щитоподібної залози. При високих температурах вони втрачають свою ефективність.

Крім цього, на спеці може зіпсуватися звичайний аспірин, аскорбінова кислота і деякі добавки, що містять вітамін В. Всесвітня організація охорони здоров'я радить поміщати ліки в холодильник, якщо температура в приміщенні піднялася вище 25 градусів.

Источник