Що не варто робити з сонною артерією

Напевно, багато хто чули про те, що є така сонна артерія, і якщо натиснути на неї, то людина відключиться. Чи це Правда?

Напевно, багато хто чули про те, що є така сонна артерія, і якщо натиснути на неї, то людина відключиться. Чи це Правда? І чому такий небезпечний вплив на горезвісну артерію?

Що являє собою сонна артерія?

Насправді у нас цілих дві сонні артерії. Одна з них розташована з правого боку шиї, інша – з лівої. Та, що ліворуч, трохи довше, вона починається в дузі аорти, а права — у плечеголовного стовбура, інформує Ukr.Media.

Загальна функція сонної артерії полягає в транспортуванні крові від серцевого м'яза до головного мозку та іншим периферійним органам, які знаходяться в області голови. Саме завдяки їй наш мозок стабільно забезпечується киснем. Здавленість сонної артерії (наприклад, тісним коміром або краваткою) може викликати помітне відчуття дискомфорту.

Зовнішня частина сонної артерії проходить вище гортані у напрямку до лицьової частини голови. В районі «адамового яблука» вона розділяється на дві гілки, одна з яких постачає кров'ю головний мозок, а друга – обличчя і очі. Кінцеві гілки утворюють мережу капілярів, завдяки яким у певних життєвих ситуаціях наші очні яблука можуть почервоніти, а шкіра обличчя – покритися рум'янцем.

Внутрішня частина сонної артерії безпосередньо доставляє в клітини мозку кров, багату киснем. В череп вона входить в області скроні.

Під впливом стресу, спекотної погоди та інших зовнішніх факторів у внутрішній артерії може збільшитися кровотік. У цьому випадку ми відчуваємо прилив сил і емоційний підйом. Але якщо інтенсивність кровотоку буде перевищувати норму тривалий час, почнеться процес спаду і людина впаде в стан слабкості.

В районі сонної артерії легко промацати пульс. Для цього необхідно знайти точку, розташовану в ямці під скулою, з правого або лівого боку від кадика. Якщо у людини сильно розвинена мускулатура, на це може знадобитися більше часу, так як сонна артерія може виявитися закрита м'язами. Зазвичай до цього методу вдаються, якщо не можуть знайти пульс на зап'ясті.

Що не можна робити з сонною артерією?

Не можна сильно здавлювати сонну артерію. Якщо ви просто натиснете на неї, людина відчує сонливість, оскільки настане кисневе голодування. Якщо натискати на сонну артерію тривалий час, об'єкт засне (бо артерія і зветься сонною). Вірніше, вона втратить свідомість.

Занадто сильне натискання з довгим утримуванням пальців на шиї може призвести до того, що подача кисню в мозок повністю припиниться. В результаті людина або залишиться інвалідом, або зовсім помре. Кровотеча з сонної артерії за 2-3 хвилини призводить до летального результату, якщо вчасно не надати потерпілому професійну медичну допомогу. Та й лікарі при таких травмах можуть виявитися безсилі.

Як правильно перевіряти пульс в області сонної артерії?

Якщо виникла необхідність перевірити пульс на шиї, не слід тиснути на сонну артерію з усіх сил, а легко натиснути на неї вказівним і середнім пальцем. Для підрахунку кількості ударів вплив потрібно здійснювати тією рукою, яка відповідає даній стороні сонної артерії. Так, якщо ви вважаєте пульс з правого боку шиї, дійте правою рукою. Якщо з лівої – лівою. Якщо ви будете вимірювати пульс на правій стороні лівою рукою, то можете перетиснути обидві частини артерії, що позначиться і на результатах, і на стані пацієнта.

Источник