Що потрібно сказати своїм співробітникам, щоб створити довірливі відносини в колективі

4 фрази, які допоможуть побудувати гарні відносини в команді.

Команда без довірливих відносин — це навіть не команда, це просто група людей, які працюють разом і часто домагаються невтішних результатів, інформує Ukr.Media.

І навпаки, коли є довіра, кожна людина в команді стає сильнішою, тому що вона є частиною ефективної групи. Коли люди довіряють один одному, група досягає поставлених цілей.

Як допомогти своїй команді встановити довірливі відносини, які просто необхідні для процвітання?

Ці 4 фрази допоможуть створити гарні відносити з колективом.

Я розумію тебе

Довіри не може бути без розуміння. А щоб когось зрозуміти, потрібно його дізнатися ближче. Бажано ще до того, як братися за спільну роботу. Звучить як щось очевидне, але багато хто одразу переходять до постановки завдань, пропускаючи цей важливий крок. Хоча це як стрибати з парашутом, не перевіривши кріплення.

На ринку праці зараз чотири покоління: бебі-бумери, покоління X, міленіали і центеніали. Їх цінності та переваги досить сильно відрізняються, і якщо ви цього не врахуєте, можуть виникнути проблеми. Постарайтеся зрозуміти цілі, потреби, сильні сторони і хворі теми кожного. Продемонструвавши щирий інтерес, ви зможете знайти спільну мову і вибудувати довірливе спілкування.

Я ціную тебе

Після того як ви краще пізнали людину, демонструйте, що вона для вас важлива, визнаючи її цінності, мотиви, сильні сторони і внесок у справу. Так ви доведете, що по-справжньому бачите його. Само по собі це нескладно, але нескінченні справи часто відволікають від цього і не залишають часу на особисте спілкування. Дуже часто люди, роками працюють разом, не знають один про одного важливого. Хоча це знання могло б створити зв'язки між колегами і поліпшити їх взаємодію.

Ще одна часта помилка-ігнорувати досягнень, але одразу помічати промахи. Це заважає побудувати плідні відносини і нерідко призводить до звільнення співробітників. За даними, 79% звільнених називають головною звільнення те, що їх не цінували.

Можеш на мене покластися

Спробуйте зрозуміти, яка підтримка потрібна людині. Запитайте, що для нього успіх і чого він хотів би від вас. Не забувайте, що підтримувати — це не означає автоматично з усім погоджуватися. Це означає розглядати інтереси іншого, навіть коли вони конфліктують з вашими. Така поведінка покаже, що ви поважаєте і цінуєте цю людину.

Сприймайте це як частину договору. Не обмежуйтеся обговоренням обов'язків, визначте очікування від спільної роботи і особисті потреби людини (переваги в спілкуванні, необхідність брати участь в прийнятті рішень). Це створить фундамент довірливих відносин.

Я кажу тобі правду

Отже, у вас є фундамент, значить, тепер вам простіше справлятися з конфліктами. Тому що навіть під час важкої розмови співрозмовник розумітиме, що ваші слова підкріплені повагою. Так що, коли виникне розбіжність або підніметься непроста тема, не відкладайте їх розв'язання.

Тут все як з доглядом за будинком. Якщо розібратися з проблемою до того, як вона розростеться до величезних масштабів, потім буде менше клопоту. До того ж конфлікти — це можливість для творчості і змін. Якщо правильно поводитися в них, спільна довіра тільки зміцніє.

Висновок

Всі ці кроки вимагають свідомих зусиль і багато хто забуває про них, зосередившись на повсякденних завданнях і дедлайнах. Але це дуже важливо. Довіра допоможе створити атмосферу психологічної безпеки. Емі Едмондсон (Amy Edmondson) з Гарвардської школи бізнесу визначає це як «атмосферу, в якій людям комфортно бути самими собою».

Источник