Способи економії електроенергії під час використання духовки

Як заощадити електрику при випіканні в духовці.

Духовка використовує чимало електрики. Якщо ви любите пекти пироги, піцу або хліб, знайте: можна зменшити споживання електрики за допомогою різних трюків. У цій статті ми розповімо, як заощадити електрику під час випікання в духовці, інформує Ukr.Media.

Духовка — один із найбільш енерговитратних приладів у будинку.

За словами експертів з енергетики споживання при готуванні у ній приблизно в 2 рази вище, ніж при приготуванні їжі на плиті. А за даними центру споживання, на використання плит та духовок припадає 10% споживання.

Отже, в умовах енергетичної кризи використання духовки може виявитися досить затратним. Але не всі готові відмовитися від свіжих круасанів, піци та кексів. І не потрібно, адже можна заощадити електрику за допомогою деяких хитрощів.

Як заощадити електрику при випіканні

Спробуйте виділити день для використання духовки. Тоді після того, як ви спекли хліб, ви зможете запекти там рибу або приготувати торт. Таким чином, ви використовуєте залишкове тепло, і духовці не потрібно буде знову нагріватися в проміжках.

Розберіться у всіх функціях духовки. Можливо, є більш економні та зручніші режими. Функція верхнього/нижнього жару, наприклад, особливо енергоефективна. А якщо ви купуєте нову духовку, зверніть увагу на маркування енергоефективності.

Виймайте листи та решітки, які вам не потрібні, з духовки під час випікання. Вони також гріються і споживають енергію без потреби.

Якщо печете хліб, випікайте відразу два буханці. Якщо вам зараз не потрібно стільки, можете покласти зайвий хліб в морозилку. Те саме з коржами для торта: випікайте відразу два на різних рівнях.

Ставте в духовку відразу дві страви. Наприклад, можна поставити форму з картоплею, поки печете хліб. Головне, щоб вони готувалися однаковий період часу (або доведеться ставити додатковий таймер на телефоні).

Ви також можете використовувати залишкове тепло духовки для розморожування продуктів або підсушування хліба, який піде на панірувальні сухарі.

Якщо печете, наприклад, печиво, можна поставити останнє деко у щойно вимкнену духовку. Воно допікається за рахунок залишкового тепла.

Відчиняйте дверцята якомога рідше . Це запобігає витоку гарячого повітря та втраті енергії.

По можливості змішуйте інгредієнти лопаткою чи дерев'яною ложкою. Не обов'язково включати міксер, щоб перемішати масло з цукром і т.п.

Якщо готуєте заморожену випічку або піцу, дайте їй трохи відтанути, перш ніж ставити її в духовку. Це прискорить приготування та скоротить час випікання.

Якщо у вас вдома є мікрохвильова піч з функцією гриля або міні-духовка, заморожену піцу можна приготувати там. Ці пристрої споживають менше енергії.

Економія електроенергії — завжди компроміс. Але способів скоротити споживання безліч, і ви можете вибрати ті, що комфортні саме вам.

Источник