В чому особливості видалення зубів під седацією

В деяких випадках видалення пошкодженого зуба є єдино можливим варіантом для збереження інших зубів зубного ряду та здоров’я ротової порожнини в цілому. Процес видалення зуба є достатньо болючим і далеко не всі пацієнти готові терпіти біль, тому в таких випадках процедуру виконують з використанням седації (загального наркозу. Фахівці стоматологічної клініки ID Dent забезпечують проведення складних стоматологічних операцій в максимально комфортних для пацієнта умовах – без відчуття болю та з максимальною ефективністю. Головним завданням лікарів-стоматологів є збереження здоров’я навіть дуже пошкоджених зубів, тому їх видалення проводиться тільки в особливих випадках.

Показання для видалення зуба (зубів)

Застосування процедури видалення зуба в тому числі з застосуванням анестезії, приймається в кожному випадку індивідуально за наслідками попередньо проведеної комплексної діагностики. Показаннями для видалення зубів мудрості під седацією або з використанням загального наркозу є випадки:

  • з вкрай запущеною стадією ураження моляру зуба карієсом або видимі ознаки запальних процесів, які не можна зупинити медикаментозними методами лікування;
  • з травмуванням м’яких тканин навколо зуба чи наявність тріщин у коренях зубів, які можна виявити тільки за допомогою рентгену;
  • з серйозними захворюваннями зубів, що викликані в тому числі непрохідністю зубних каналів, що унеможливлює лікування зуба.

Також видалення одного чи кількох зубів є необхідним рішенням у випадку атипового розташування зубів у зубному ряду, коли окремий зуб є перешкодою для правильного росту інших зубів та/або перешкоджає повноцінному лікуванню іншого поряд розташованого зуба. Така ж процедура застосовується у випадку проблематичного прорізування т.з. зуба мудрості, для видалення якого більшість щелепно-лицьових хірургів рекомендують застосування методу седації, під час якої пацієнт перебуває в напівдрімотному стані, не втрачаючи при цьому свідомого світосприйняття та виконуючи при цьому всі рекомендації лікаря на кшталт повороту голови, відкривання рота тощо.

Коли варто скористатися седацією для видалення зуба

Седація дозволяє проведення більш тривалих хірургічних втручань – впродовж трьох годин, при цьому пацієнт повністю пробуджується після видалення зуба дуже швидко. Під час седації седативні препарати поєднуються з протинабряковими та протизапальними, що забезпечує значно легше проходження післяопераційного періоду.

Показаннями для атипічного (уві сні) видалення зуба є наявність у пацієнта патологічного страху перед лікарями, в тому числі стоматологами, яка в окремих випадках може супроводжуватися підвищеним блювонтим рефлексом. Крім того, така процедура застосовується у випадку алергії пацієнта на певні види загальних анестетиків або за наявності високого ризику травмування, що спостерігається у випадках видалення зубів мудрості. Також седацією застосовують коли щелепно-лицьові процедури неможливо завершити впродовж одного сеансу.