Вчені навчилися за допомогою УЗД виявляти аутизм ще до народження дитини

Завдяки дослідженню, лікарі зможуть розпочати більш раннє лікування аномалії.

Згідно з новим дослідженням вчених з Університету імені Бен-Гуріона (Ізраїль) звичайне пренатальне УЗД, зроблене в другому триместрі вагітності, може виявити ранні ознаки розладу аутистичного спектра (РАС) у дитини, інформує Ukr.Media.

Ізраїльські фахівці вивчили дані сотень пренатальних ультразвукових досліджень і виявили аномалії в серці, нирках і голові у 30% плодів, у яких пізніше розвинувся розлад аутистичного спектра. Ці аномалії були пов'язані з подальшою тяжкістю симптомів РАС і частіше виявлялися у дівчаток, ніж у хлопчиків.

«Результати нашого дослідження показали, що певні типи РАС, які включають аномалії інших органів, починаються і можуть бути виявлені ще в утробі матері. Лікарі можуть використовувати виявлені нами аномалії, помітні під час звичайного УЗД, для оцінки ймовірності народження дитини з розладом аутистичного спектру», — каже професор Ідан Менаше, керівник дослідницької групи.

Попередні дослідження, проведені вченими з Національного Центру досліджень аутизму та розвитку нервової системи Азріелі, показали, що рання діагностика та лікування аутизму підвищують соціальні здібності дітей в тричі.

Источник