Вчені назвали найбільш небезпечну для печінки спецію, проте не для всіх

Будь-яка речовина у великій кількості перетворюється на отруту.

Спеція куркума з характерним насиченим жовтим кольором добре відома як добавка, що полегшує перебіг артриту і лихоманки завдяки з'єднанню під назвою куркумін. Тому люди, які страждають певними захворюваннями, схильні вживати куркуму у великій кількості, в тому числі у вигляді чаїв і настоянок, інформує Ukr.Media.

Однак новітнє дослідження Національного інституту органів травлення в США показало, що захоплення куркумою може призвести до фатального пошкодження печінки.

Американські лікарі повідомили як мінімум про дюжину випадків ураження печінки, пов'язаних з куркумою. Так, одна 49-річна жінка без особливих проблем зі здоров'ям зіткнулася з нестримною блювотою через щоденне приймання куркуми. Крім того, у пацієнтки пожовкли білки очей і шкіра — характерний для пошкодження печінки симптом, який підтвердили аналізи.

Аналогічні випадки були зафіксовані в різних лікарнях, де всіх постраждалих об'єднувала пристрасть до куркуми, яку вони вживали щодня. Ця харчова звичка призвела до тріади симптомів у всіх пацієнтів — блювоти, болю в животі та пожовтіння очей.

Як пояснюють автори дослідження, печінка постраждалих через приймання жовтої спеції перестала обробляти білірубін — речовина, яка утворюється при природному розпаді еритроцитів. Цей стан призводить до жовтяниці і є смертельно небезпечним. На щастя, пацієнти одужали після терапії стероїдами та N-ацетилцистеїном, але лікарі заборонили їм приймати куркуму.

Проте в цій історії є істотний нюанс: більшість людей спокійно приймають куркуму, не відчуваючи таких фатальних наслідків. Це пов'язано з різницею в генетиці, яка визначає, чи здатний організм в принципі засвоювати певні речовини. У постраждалих від куркуми людей був відсутній фермент, який переробляє куркуму, тому спеція в їх організмі стала отрутою.

Крім того, вкрай небезпечною автори дослідження назвали суміш куркуми і чорного перцю, оскільки перець збільшує засвоєння куркуміну в 30 разів. Тому при готуванні краще утриматися від такої комбінації.

Источник