Здобувач на співбесіді зміг дати гідну відповідь на питання про понаднормову роботу і був прийнятий на роботу

Чи готові ви працювати понаднормово?

На співбесіді нерідко рекрутери ставлять каверзні питання, щоб зрозуміти, на які умови згоден здобувач, чи знає він собі ціну. Питання про понаднормову роботу завжди делікатне, але герой нашої сьогоднішньої історії зміг дати гідну відповідь, інформує Ukr.Media.

Одна велика компанія шукала співробітника на посаду фінансового консультанта. Після кількох етапів співбесіди відсіялася енна кількість кандидатів. Залишилося тільки троє найдостойніших. Саме їх запросили на зустріч безпосередньо з начальником для прийняття остаточного рішення.

"Чи готові ви працювати понаднормово?",- поцікавився керівник на інтерв'ю у претендентів.

"Якщо це буде необхідно компанії, то я готовий працювати понаднормово", — відразу відповів перший кандидат.

Слова цього здобувача, безумовно, полестили начальнику, проте зовсім не переконали його в тому, що цю людину потрібно наймати на роботу.

"Я буду працювати понаднормово, тільки якщо сам цього захочу. Розумієте, крім роботи, у мене ще є своє особисте життя. Компанія не має права просити мене працювати понаднормово", — заявив другий кандидат.

Така відповідь керівнику не дуже сподобалася. Слова звучали ультимативно, з викликом, і транслювалася якась агресія. Було зрозуміло, що навряд чи після такої заяви здобувача прийняли б на роботу.

Третій кандидат замість відповіді поставив начальнику зустрічне питання: "Якщо я відкрию свою фірму і запрошу вас працювати консультантом безкоштовно, ви приймете мою пропозицію? Дозвольте мені розбити питання про понаднормову роботу на три пункти".

Такий початок відповіді вже заінтригував керівника.

Третій здобувач після невеликої паузи продовжив: "у першому випадку, якщо компанія просить мене з якої-небудь причини попрацювати понаднормово, то я попрошу про грошову винагороду відповідно до умов трудового договору. У другому випадку, якщо я не буду вкладатися в терміни здачі проєкту, то я зобов'язаний буду працювати понаднормово. В іншому разі компанія зазнає збитків: і я готовий буду взяти на себе фінансову відповідальність за прострочення. У третьому випадку, якщо я виконав свою роботу, але начальство просить мене виконати роботу інших співробітників або працювати понаднормово без оплати, то я відмовлюся".

Така вичерпна відповідь приємно здивувала начальника. Відразу видно, що кандидат знає собі ціну, підкований в ділових питаннях. Саме його директор фірми і вирішив найняти на роботу.

Як поводитися на співбесіді

Навіть якщо ви вагаєтеся з відповіддю на питання, постарайтеся все одно на нього відповісти. Нехай рекрутер поспостерігає за ходом ваших думок. Адже в більшості випадків на співбесідах не ставлять питання просто так: в кожному, навіть божевільному, є сенс.

Не намагайтеся лестити і погоджуватися на будь-які умови, як це зробив перший кандидат. У подібних відповідях присутні фальш і нещирість. Навряд чи вам захочеться доводити прихильність до фірми, коли ви навіть не знаєте, що вона з себе представляє і чи сподобається вам там працювати.

Також не слід транслювати агресію, як це зробив другий кандидат. Показувати зайву зацікавленість або ультимативність у фінансовому питанні теж не варто.

Чесність і щирість — це ваш ключ до успіху. Навряд чи третій кандидат прийшов із заздалегідь підготовленою відповіддю. Він по ходу подумав про різні ситуації з понаднормовою роботою і пояснив кожен епізод.

Якщо деякі питання здаються вам вельми делікатними, то ви можете обговорити їх після співбесіди за допомогою електронного листування. Наприклад, якщо вас не влаштовує оплата праці, то необов'язково говорити про це прямо на співбесіді. Буде навіть краще, якщо ви в письмовій формі аргументуєте, чому ви гідні більш високої заробітної плати.