Фіаско у Лізі чемпіонів: застій «Динамо», перебудова «Шахтаря»

Наші клуби безславно завершили виступи в єврокубках сезону-2021/22.

«Динамо» й «Шахтар» посіли останні місця у своїх групах Ліги чемпіонів і завершили виступи на євроарені в поточному сезоні. Обидва колективи підходили до останніх матчів групового етапу не маючи жодних шансів на продовження боротьби хоча б у Лізі Європи. 2 пункти і три забитих голи на двох найяскравіше вказують на провал у єврокубковій кампанії. Чому все настільки погано і чи закономірним є результат групового етапу — у матеріалі Укрінформ.

Все закінчилося ще восени

Українські клуби потрапили у складні групи з двома явними фаворитами і третім міцним горішком. «Динамо» мало вибороти місце під сонцем ув компанії «Баварії», «Бенфіки» й «Барселони», «Шахтар» — у групі з «Реалом» та «Інтером». «Шериф» «гірники» зобов’язані були двічі перемагати за будь-яких обставин. Втім, усе пішло не так з перших турів.

І «Динамо», і «Шахтар» зіштовхнулися з ігровою кризою саме тоді, коли треба було здобувати свої пункти у матчах із завідома сильнішими колективами. Додамо до цього несподівану поразку «Шахтаря» в Тирасполі і незарахований гол Шапаренка проти «Бенфіки» у Києві. Ми розпочали з пробуксовки, а потім банально закінчилося паливо.

Біг на місці або «Динамо» Луческу в ЛЧ

Для киян цей виступ в Лізі чемпіонів був другим поспіль під керівництвом Мірчі Луческу. Порівняно з попереднім сезоном, склад команди суттєво не змінився. Однак, клуб провалив літню трансферну кампанію, не здійснивши якісних підсилень. Антюх, Кулач, Шкурін, Вітіньйо і Рамірес нічим не допомогли «Динамо» в ЛЧ.

На папері, ясна річ, кияни були андердогом у всіх матчах групи. Позитивний результат міг принести хіба що якісний крок уперед лідерів «Динамо», про який полюбляє говорити Луческу. Насправді ж ми побачили, що і гравці залишилися на своєму рівні (Циганков, Миколенко, Шапаренко), і загальний рівень гри команди не зріс.

В групі ЛЧ кияни завдали всього 47 ударів по воротах суперників (третій найгірший показник), 54 рази сфолили проти опонентів (шостий показник), змогли організувати 207 атак (восьмий показник з кінця). Цифри вказують на пасивність, слабкість гри киян як в атаці і, що найдивніше, в захисті.

Напрацювати гру — справа не одного сезону

«Шахтар» своєю чергою провалився ще влітку. Клуб витратив солідну суму на новачків і нового тренера, змінивши вектор з португальських на італійських «містерів». Дорікати «гірникам» в масовій перебудові складу сенсу немає: колишні лідери на кшталт Марлоса і Кривцова відверто дограють, а Тайсон взагалі зі скандалом залишив команду. Єдиним виходом у цій ситуації було запрошення якісного спеціаліста і закупівля «кадрів» під бачення нового тренера.

У Роберто Де Дзербі не було достатньо часу задля побудови якісної гри команди. Новачки (Марлон і Педріньйо) затягнули з адаптацією, а форвард Траоре швидко опинився в лазареті. Окрім того, італієць не був готовий до специфіки українського чемпіонату. Він банально переоцінив сили свого колективу, намагаючись з позиції сили переграти «Реал» й «Інтер». По ходу сезону «гірники» Де Дзербі почали змінюватися, грати другим номером, але було вже запізно. Єдиний позитив – ігровий час молодих українців (Мудрика, Сікана, Судакова і Корнієнка).

Світло в кінці тунелю є, але потрібно рухатися

Єврокубковий сезон 2021/22 років можна вважати одним з найгірших за останнє десятиліття. Попри це, позитивні моменти є. Керівництво «Шахтаря» повинно набратися терпіння: лакмусовим папірцем якості Де Дзербі цього сезону може стати чемпіонат України. В іншому таборі Мірча Луческу заслужив продовжити роботу з «Динамо», попри це розраховувати на якісний підйом у грі без капіталовкладень не варто. Далі — чемпіонат України.

Источник