Якби Музичук згадала шахових класиків…

Прикре фіаско нашої шахістки на матчі претенденток.

У півфінальному матчі претенденток між львів’янкою Анною Музичук та китаянкою Лі Тінцзе, який проходив у Монако, сталася велика неприємність для усіх любителів шахів України. Анна поступилася з рахунком 1,5:2,5. Нагадаємо, що після другої партії зберігалася рівновага – 1:1. 

У третій партії китаянка знову обрала чорними сіціліанський захист. Якщо в першому двобої це було сюрпризом, то цього разу слід було думати, що Музичук добре приготується до цього дебюту. На жаль, рідкісний 8-й хід білих виявився не найкращим. Наступним продовженням львів’янка запропонувала розмін ферзів. Утім, перехід в ендшпіль нічого їй не приніс. І на 40-у ході суперниці цілком слушно погодилися на нічию.  

Четверта партія. Анна знову обирає захист Грюнфельда. Лі змінює порядок ходів порівняно з другою партією. Вона дає шах ферзем уже на 7-у ході. Проте, нічого такого небезпечного в тому шаху не було. Чорні могли, наприклад, спокійно закритися ферзем, запропонувавши перейти до ендшпілю.

Але і хід конем, який зробила Музичук, теж був цілком прийнятним. Чорні спокійно зрівняли гру. Та раптом Анна почала грати дещо сковано. Наприклад, на 16-у ході їй варто було піти ферзем уперед,  а не назад. При цьому чорні жертвували пішака, проте ініціатива переходила на їхній бік. 

Через хід знову Анна обирає не найкраще продовження, яке, утім ще не сильно псувало позицію. Але вже наступне її продовження ставить її позицію на межу провалу. Львів’янці цього моменту варто було згадати Зігберта Тараша та Арона Німцовича. Тараш казав, що кінь на краю шахівниці — завжди ганьба. А Німцович наполягав на тому, що цю фігуру треба ставити по можливості на блокуючу позицію. Це допомогло б львівській шахістці негайно перевести коня на поле d6. 

Після цього чорні могли чинити опір, причому шанси її опонентки на успіх були б незначними. Музичук же припустилася критичної помилки. Вона поставила туру на поле для коня! А ще одна похибка (на 23-у ході) призвела її до програшної позиції. 

Подальший спротив чорних вже нічого не дав. Анна зупинила годинник на 42-у ході. Матч закінчився з рахунком 2,5:1,5 на користь китайської шахістки. 

Що можна назвати першопричиною поразки Музичук-старшої в цьому матчі? У дебюті вона не змогла здивувати суперницю й, по суті, віддала білий колір. А у вирішальній партії нашій шахістці просто не вистачило нервової енергії.

Тепер Лі чекатиме на переможницю другої частини змагань, яка стартує наприкінці листопада в узбецькому місті Хіва. Там змагатимуться Олександра Гарячкіна, Катерина Лагно та Олександра Костенюк (усі – під прапором ФІДЕ), а також Тань Чжун’ї- представниця Піднебесної.   

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер.

Фото: FIDE

Источник