Історія олімпійського руху в Україні: у Києві презентували виставку артефактів

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку «Воля до перемоги. Воїни спорту», де представлені артефакти, які висвітлюють історію олімпійського руху в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основна ідея, яку ми закладали і в цю виставку, і в інші комунікації, які йдуть навколо Олімпіади, це те, що перемога українців вже в тому, що наші спортсмени будуть на Олімпіаді. Тобто якщо наш ворог закладає ціль знищити Україну, зробити так, щоб українців не було ніде, ні в Києві, ні в Херсоні, ні в Парижі на Олімпійських іграх, то ми маємо в цьому році бути на Олімпіаді. Там будуть українці, і їх буде багато, і там майже не буде нашого ворога. Сама присутність наших українців, наших українських спортсменів – це вже подвиг», — сказала заступниця керівника Офісу Президента Олена Ковальська.

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що перед українськими спортсменами стоїть велике завдання — достойно представити Україну, і так само як воїни на фронті, вони знають, що у них за спиною буде український народ, і кожен буде вболівати за них, за їхню перемогу.

«І нехай їхня перемога буде без жертв і без втрат для будь-кого з учасників спортивних змагань.Але відданість, з якою вони будуть виходити на арени, я переконаний, буде не меншою, ніж та, з якою наші воїни на лінії фронту борються за нашу незалежність і за нашу землю», — сказав Карандєєв.

Перший заступник Міністра молоді та спорту України Юрій Музика відзначив, що українські спортсмени готувалися до змагань в надскладних умовах для того, щоб гідно представити країну на Олімпійських іграх.

«Девізом нашої команди є слова: «Шлях до волі». Воля – це одна з фундаментальних базових цінностей, які характеризують нашу українську ідентичність. Попри безпрецедентну агресію Росії, знищення об’єктів спортивної інфраструктури, на жаль, загиблих спортсменів, тих, які пішли нас захищати від російської навали, українські спортсмени продемонстрували свою непохитність, гідність і волю до перемоги», — сказав він.

На виставці представлені артефакти, які висвітлюють історію олімпійського руху в Україні від часів відродження Олімпійських ігор наприкінці ХІХ ст. та одного з його ініціаторів Олексія Бутовського до сьогодення. Основу експозиції складають промовисті докази, що свідчать про те, як Росія нищить спортивну інфраструктуру.

Виставка «Воля до перемоги. Воїни спорту» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Источник