МОК не допустив на Олімпіаду російських веслувальників, стрільців і п’ятиборців

Міжнародний Олімпійський комітет відмовився допустити до участі в Олімпійських іграх у Парижі російських веслярів, стрільців та п'ятиборців навіть у нейтральному статусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радио Свобода.

При цьому МОК допустив на Олімпіаду тенісистів Данила Медведєва, Мірру Андрєєву, Карена Хачанова, Андрія Рубльова та Людмилу Самсонову. Вони поки що не вказали, чи прийняли запрошення.. Раніше глава Федерації тенісу Росії Шаміль Тарпіщев заявляв, що ці спортсмени не виступлять на Іграх у Парижі.

Загалом МОК запросив на Олімпіаду 39 спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. Декілька борців з Білорусі відхилили запрошення, від участі відмовився також російський велоперегонник Олександр Власов.

Комітет розглядає питання допуску кожного спортсмена індивідуально, оцінюючи їхнє ставлення до війни проти України. Тиждень тому він назвав 14 російських спортсменів, які першими пройшли перевірку спеціальної комісії для допуску на Олімпіаду в Парижі.

Троє з цих спортсменів представляють велоспорт, один – стрибки на батуті, решта десятеро — боротьбу. До списку, зокрема, увійшла чемпіонка з вільної боротьби Наталія Малишева, яку Україна раніше просила не допускати на Олімпіаду, звинувативши її у підтримці війни.

З Білорусі поки що допущено 11 спортсменів: один у велоспорті, по два у стрибках на батуті та важкій атлетиці, а також шестеро у боротьбі.

У грудні 2023 року виконком МОК допустив російських та білоруських спортсменів до Олімпіади в Парижі у нейтральному статусі в індивідуальних змаганнях. Комітет виділив 54 квоти для спортсменів із Росії та 28 – з Білорусі.

Як повідомлялося, серед вимог МОК до нейтрального статусу — відсутність підтримки війни Росії проти України, а також зв'язків з армією та спецслужбами, зокрема зі спортклубами "Динамо" та ЦСКА.

Источник