Олімпіада-2022: наші медальні надії

Новосад, Абраменко, Джима, Підручний – хто повернеться з медаллю з Пекіна?

Менше місяця залишається до старту зимових Олімпійських ігор в Пекіні. Розпочнуться вони 4-го лютого. На сьогодні відомо, що від України на Олімпіаду-2022 поїдуть 41-42 спортсмени. Це більше ніж було на попередніх зимових Іграх в Пхончхані (33).

Ліцензії вдалося здобути в біатлоні, фрістайлі, фігурному катанні, санному спорті, лижних перегонах, гірськолижному спорті, сноуборді, лижному двоборстві, скелетоні, стрибках з трампліна та шорт-треку (в цьому виді Україна не виступала в Пхончхані). Ще є шанс на одну квоту у бобслеї.

Незважаючи на таке солідне представництво, шансів на медалі в українських спортсменів небагато. На нагороди реально претендуватимуть наші біатлоністи та майстри фрістайлу. Навіть одна медаль в Пекіні-2022 буде вважатися успіхом для української команди.   

Біатлон

Остаточно склад збірної України назвуть 16 січня після завершення етапу Кубка світу в Рупольдингу. На Олімпіаду візьмуть 8 спортсменів – порівну чоловіків і жінок (плюс двоє запасних). Основний склад чоловічої збірної визначений давно: Дмитро Підручний, Богдан Цимбал, Антон Дудченко, Артем Прима (Артем Тищенко запасний).

У жінок точно проходять в команду Юлія Джима, Дар’я Блашко і Олена Білосюк (Підгрушна). На останнє місце в «основі» та місце в запасі претендують мінімум четверо біатлоністок: Валентина Семеренко, Анастасія Меркушина, Ірина Петренко і Катерина Бех.

Юлія Джима

В індивідуальних гонках шанси українців незначні. За підсумками перших 22-х гонок на етапах Кубка світу наші жодного разу не увійшли в топ-10. Втім, на Олімпіаді завжди трапляються сюрпризи, то чому б їх авторами не стали українці? Головні надії на наших лідерів — Юлію Джиму та Дмитра Підручного. Також здатні на сенсацію Богдан Цимбал і Дар’я Блашко.

Звісно, найбільші шанси у нас в естафетах. Наша жіноча четвірка була 5-ю на етапі КС в Гохфільцені, тому за умов поліпшення швидкості ми можемо посперечатися за медалі. У чоловіків також є 5-е місце на етапі КС в Остерсунді, але у порівнянні з жінками склад нашої чоловічої четвірки не такий рівний.  Щодо одиночної змішаної естафети, де Україна нещодавно взяла «бронзу», то її немає в олімпійській програмі.  

Фрістайл

Наразі на Олімпіаду їдуть п’ятеро українців: Олександр Абраменко, Дмитро Котовський, Олександр Окіпнюк, Анастасія Новосад, Ольга Полюк. Усі вони виступатимуть в індивідуальному турнірі з акробатики та у змаганні змішаних команд.

Наші лижні акробати вже виграли 4 медалі на етапах Кубка світу, а це ознака оптимальної форми в олімпійському сезоні. В індивідуальних стрибках чекаємо на медалі від наших перших номерів – Абраменка і Новосад. Нагадаємо, що Анастасія виграла цього сезону етап КС в Фінляндії – це був історичний успіх для нашого фрістайлу.

Олександр Абраменко

Великі сподівання покладаємо і на командний турнір. Наша трійка (Абраменко, Новосад, Котовський) двічі виборювала «бронзу» на етапах КС. В Пекіні за певних обставин можна зазіхнути і на «срібло», зважаючи на те, що з китайцями в цьому виді конкурувати майже нереально.

Види, де українці претендують на топ-10

Скелетон. Владислав Гераскевич. Нині йде 18-м в загальному заліку Кубка світу. Цього сезону на етапі в Сігулді Гераскевичу вдалося показати найкращий результат у кар'єрі – 6-е місце.

Владислав Гераскевич

Фігурне катання. Танцювальна пара Олександра Назарова – Максим Нікітін. Українці продовжують прогресувати. Експерти високо оцінили їх олімпійську програму, тому є шанси покращити свій результат Олімпіади-2018 (21-е місце). На чемпіонатах світу українці вже пробивалися до топ-15.  

Сноубординг. Аннамарі Данча. Виступає у паралельному слаломі. В її активі перемога на етапі Кубка Європи та 6-е місце на чемпіонаті світу-2019.

Святослав Василик, Київ

Источник