Велич і ганьба Новака, або Антиукраїнська позиція Джоковича

Новоспечений переможець Australian Open не раз потрапляв у гучні скандали, пов’язані з українсько-російською війною.

На початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Новак Джокович пропонував свою фінансову допомогу Сергію Стаховському. Не минуло й пів року, як колишня перша ракетка світу виступає за участь спортсменів країни-терориста в міжнародних змаганнях. Чому Джокович не підтримує Україну та в чому прослідковується його антиукраїнська позиція, читайте в матеріалі від Укрінформу. 

Як все починалось

6 березня 2022 року зірка українського тенісу, а нині військовослужбовець Сергій Стаховський публікує фрагмент переписки з Новаком Джоковичем. Серб запитує, як справи в Стаховського… Окрім того, він висловлює свої сподівання, що все(війна — ред.) скоро закінчиться. Наостанок Джокович пропонує свою фінансову допомогу для України та безпосередньо — Стаховського. 

«росіяни та білоруси заслуговують на змагання»

Червень того ж року. Вімблдон стає першим міжнародним тенісним турніром, який заборонив росіянам і білорусам брати участь в особистих змаганнях. Цю ініціативу абсолютно не підтримали міжнародні тенісні організації — ATP, WTA та ITF. У відповідь вони ухвалили рішення не зараховувати рейтингові очки тенісистам за їхній виступ на Вімблдоні.

На диво, окрім міжнародних організацій, російських та білоруських спортсменів підтримав Новак Джокович. Серб не просто висловлювався на захист атлетів з росії й білорусі. Він без перебільшення жив божевільною мрією, аби ті змогли виступити на трав’яному «мейджорі». 

«Я вважаю, що росіяни та білоруси погодилися б піти на компроміс, який вони мали в ситуації з Олімпійськими іграми. Там вони виступали під нейтральним прапором. Я думаю, що вони заслуговують на змагання. Вони професійні спортсмени, ніхто з них не підтримав жодної війни чи чогось подібного. Я ставлю себе на їхнє місце… Якби мені заборонили грати через подібні обставини, а мого внеску в це не було, я не вважав би, що це справедливе рішення», – сказав Джокович на пресконференції перед стартом Вімблдону.

На цьому «зашквари» Джоковича не закінчились. Серб запропонував українцям, росіянам і білорусам разом виступити на Вімблдоні у парному розряді.

«Я радий, що гравці зібралися і показали, що з боку організаторів Вімблдону сталася помилка. Представники білорусі, росії та України могли б зіграти в виставкових матчах чи у міксті, а призові були б направлені жертвам в Україні. Були варіанти, але розглядати їх ніхто не став. Я думаю, що будуть певні гравці, які ставитимуться до всього негативно. Вони будуть скаржитися більше за інших. Це складна ситуація, тому що важко сказати, що правильно, а що — ні. Це одне з таких рішень і ситуацій, коли завжди буде хтось, хто страждатиме більше. Це програшна ситуація для всіх», — сказав Джокович. 

Новий рік – нові скандали 

Новий скандал Джоковича, який дав ще один привід замислитись, кого ж насправді підтримує серб, стався на Australian Open. Щоправда, в епіцентрі скандалу тепер був не тільки Новак, а і його батько Срджан.

Джокович-старший не соромився позувати на відео з вболівальниками, які принесли на Відкритий чемпіонат Австралії прапори росії. Один із фанів на кадрах відео тримає російський прапор із портретом путіна. Сам чоловік одягнений у футболку із літерою «z» і написом «Де ми — там росія».

Реакція від України була миттєвою. Зокрема, Посол України в Австралії Василь Мірошниченко закликав заборонити батьку Джоковича відвідувати турнір у Мельбурні. Водночас прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз підтвердив, що Австралія підтримує Україну. Сам Срджан Джокович заявив, що фінальний матч сина буде дивитись вдома. 

Переможець Australian Open теж відреагував на цей скандал та сказав, що його батька ненавмисно втягнули в «суперечки» про війну з росією.

«Мій батько, вся моя сім'я та я пройшли через кілька воєн у 90-ті роки. Ми проти війни та ніколи не підтримаємо ні насильство, ні війну. Ми знаємо, наскільки це руйнівно для сімей, для людей у будь-якій країні, які переживають війну. На тому фото мій батько проходив повз. Я чув, що він сказав на відео. Він сказав: «На здоров’я». На жаль, деякі засоби масової інформації розтлумачили це неправильно. Мені шкода, що це так сильно загострилося. Сподіваюся, люди розуміють, що не було абсолютно жодного наміру підтримувати будь-які військові ініціативи чи щось подібне», — заявив спортсмен.

Власне, Джокович таки став чемпіоном Відкритого чемпіонату Австралії та виграв свій 22-й Гренд Слем у кар’єрі. Звісно, з його вуст не пролунало жодного слова на підтримку України, й всі ми розуміємо чому. До Новака-тенісиста питань немає, адже він — один з найкращих. На противагу цьому стоїть Новак-особистість, який доводить, що ганебно може виглядати навіть професіонал своєї справи.

Фото: facebook.com, Getty Images

Діана Кондратюк, Київ

Источник