Вельс – Україна: останній крок до Мундіалю

У неділю 5-го червня «синьо-жовті» зіграють фінальний матч відбору на чемпіонат світу проти Вельсу.

Після емоційної перемоги над Шотландією національна збірна України протистоятиме Вельсу за право представити свою країну на чемпіонаті світу в Катарі. На перший погляд, справа за малим: обіграти ще один британський колектив у нього вдома. Насправді ситуація складніша через ряд факторів. Про слабке місце збірної України, валлійський футбол і найважливіший матч в історії національної команди читайте в матеріалі Укрінформу.

Трагедія парних матчів

Збірна України зіграє проти Вельса за 4 дні після матчу з Шотландією. Статистика демонструє, що українська команда часто має труднощі, якщо справа стосується матчів парного характеру(два за короткий проміжок часу). Ця проблема притаманна їй протягом всієї історії виступів збірної, але саме колектив Шевченка-Петракова досяг у цьому компоненті піка.

Згадаймо Євро-2020. Після перемоги над Північною Македонією на Євро-2020 (2:1) через 4 дні «синьо-жовті» без шансів поступилися Австрії(0:1). Нас банально перебігали. Після звитяжного матчу зі шведами(2:1) ми без шансів «влетіли» Англії: знову не вистачило фізичної готовності. В еру Олександра Васильовича мало що змінилося.  Перемога над Фінляндією (2:1) в груповому етапі відбору на ЧС коштувала нам нічиєї з боснійцями (1:1) за три дні опісля того. Враховуючи той факт, що перед плей-офф ми мали тільки три гри і лише одну  за статусом товариську з «Боруссією», плюс виснажливий матч з шотландцями, констатуємо, що кондиції наших футболістів викликають чимало запитань. Варто демонструвати характер.

Вишуканий Вельс на чолі із суперзіркою

Якщо порівнювати два британські колективи, з якими Україну звів жереб в плей-офф, то Вельс виглядає значно цікавішою командою. По-перше, валлійці вище Шотландії(і України теж) у рейтингу ФІФА і посідають там 18 сходинку. У півфіналі плей-офф вони здолали наших кривдників на ЄВРО-2020 Австрію (2:1) внаслідок чергового топ-перформансу Гарета Бейла. Колишній гравець «Реалу» є беззаперечним лідером валлійців. Але не єдиним інструментом на полі.

Вельс насичений футболістами з класичних британських колективів. Ці хлопці, зокрема Джеймс, Вільямс, Робертс,  звикли до навантаження в АПЛ і зможуть витримати інтенсивний матч. Роль диригентів відводять зазвичай трикутнику в центрі поля — Ремзі-Аллен-Вілсон. Кожен з них окремо – це гравець вкрай пристойного рівня. Мало того, вони легко нестимуть рояль замість капітана і найкращого бомбардира в історії Вельсу Гарета Бейла. За збірну він грає зовсім на інших швидкостях. Окрім того, не варто забувати про фактор домашнього стадіону в Кардіффі.

У матчі з Вельсом футбол – другорядне

Попри всі труднощі збірна України підходить до фінального матчу плей-офф зі здоровими лідерами і шаленим бажанням перемогти. Українці, зокрема гравець «Манчестер Сіті» Олександр Зінченко, декларували, що у фіналі відбору буде гра на виживання. Ціна перемоги — путівку на Мундіаль. І дещо набагато важливіше.

Враховуючи героїчний опір українців у війні проти росії, перемога є надважливою і вкрай потрібною. Українцям життєво необхідно отримати порцію позитивних новин. А збірній вчергове і щоєдуху відчайдушно варто показати всьому світові жагу українського народу до перемоги. На вагах стоїть настільки священна річ, що матч з Вельсом стає найважливішим в історії збірної України. Зобов’язані перемогти: спочатку на футбольному полі, а потім у війні з росією.  

Віталій Ткачук, Київ

Источник