Зруйновану трибуну харківського стадіону виставили у фан-зоні Євро-2024 в центрі Берліна

Трибуну зруйнованого російською атакою харківського стадіону встановили у фан-зоні Євро-2024 в центрі Берліна, поруч з будівлею Рейхстагу.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Інтерактивну інсталяцію, яка є проєктом Української асоціації футболу, реалізованим посольством України в Німеччині, Бундестагом, Сенатом Берліна, відкрили 2 липня президентка Бундестагу Бербель Бас і посол України у ФРН Олексій Макеєв.

«Ми бачимо тут, як біль і радість живуть поруч: з одного боку ми радіємо футбольному святу, з другого — бачимо кадри з України, де люди воюють на фронті або ховаються у підвалах від російських ракет… Ми не повинні забувати, що в Європі точиться війна», — сказала Бас.

Зруйновану трибуну з харківського стадіону виставили у фан-зоні Євро-2024 в центрі Берліна / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Вона нагадала, що це трибуна з того стадіону, на якому 12 років тому грала збірна ФРН, коли Україна разом з Польщею проводили Євро-2012.

Спікерка парламенту запевнила, що Німеччина підтримуватиме Україну при відбудові, та додала, що спорт є дуже важливим – для згуртованості, для оптимізму.

«Я радий, що ми відкрили цю трибуну тут, щоби всі футбольні фани, які приходять сюди і святкують, вболівають і радіють за свої команди, побачили, що поруч з радістю є і трагічні наслідки війни. Німецьке суспільство знає про війну, не забуває про неї і воно солідарне з Україною», — сказав Укрінформу посол Макеєв.

Він висловив переконання, що трибуна з харківського стадіону «Сонячний» буде ще одним важливим нагадуванням, що війна триває і Україна заслуговує на підтримку.

«Ми європейці, ми маємо бути разом», — підкреслив дипломат.

Радниця президента Української федерації футболу Олена Балбек нагадала, що на сьогодні 500 спортивних об’єктів в Україні пошкоджені або зруйновані російськими бомбардуваннями та ракетними обстрілами, включаючи 77 стадіонів.

«Ідея трибуни полягає в наступному: ми пам’ятаємо чудові часи 2012 року, коли міста України приймали Євро. Зараз ми говоримо про те, що українські міста хотіли би знову приймати великі чемпіонати, але вони не можуть цього робити, адже вони борються за свою свободу. Трибуна – уособлення розбомблених міст, втраченої спортивної інфраструктури», — пояснила Балбек.

У заході взяли участь чимало депутатів Бундестагу, представники керівництва Берліна, а також кілька українських героїв, які втратили кінцівки і отримали протезування в рамках програми Unbroken, зокрема, Євген Шваб.

Останніми тижнями пошкоджену трибуну вже показали в Мюнхені та Дюссельдорфі, де також проходять матчі Євро-2024.

Трибуна представлена разом з інтерактивною інсталяцією: відвідувачі можуть прочитати та послухати оповідання «Сонячного». Використовуючи віртуальну реальність, відвідувачі можуть уявити себе на стадіоні в реальному часі, щоб побачити, як він виглядає після російської атаки.

Окрім того, в інсталяції є також фандрайзингова складова: Федерація футболу України та фонд «Трибуни Героїв» збирають пожертви на організацію табору для дітей загиблих бійців, які також були футбольними фанатами.

Як повідомлялося, харківський стадіон «Сонячний» російські війська зруйнували у травні 2022 року.

Источник