Єлизавета ІІ святкує 70-річчя сходження на трон

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ у четвер святкує 70-річчя з часу сходження на трон, що робить її перебування на королівській посаді найтривалішим у британській історії. 

Як передає Укрінформ, про деталі першого дня урочистостей повідомляє Reuters.

Зазначається, що на вулицях Лондона зібралися десятки тисяч прихильників монархії в очікуванні військового параду, яким розпочалося офіційне святкування сходження на трон, нині 96-річної, королеви.

Водночас, сама Єлизавета ІІ у компанії свого сина та правонаступника престолу принца Чарльза та інших членів королівської сім’ї традиційно привітала британців з балкона Букінгемського палацу в рамках параду.

Фото: CNN

«Мене продовжує надихати добра воля, продемонстрована мені, і я сподіваюся, що найближчі дні дадуть можливість обдумати все, чого було досягнуто за останні 70 років, у той час, коли ми дивимося в майбутнє з упевненістю та ентузіазмом», — зазначила королева у своїй промові з нагоди платинового ювілею перебування на британському троні.

Фото: Pool

Зазначається, що в урочистостях не взяли участь син Єлизавети ІІ принц Ендрю, проти якого у лютому завели судову справу за розбещення неповнолітньої особи, а також онук королеви принц Гаррі, який прилетів зі Сполучених Штатів на святкування, але не брав офіційну участь в урочистостях як член королівської родини.

Водночас, під час святкування не обійшлося без неприємностей, коли декілька осіб вибігли перед солдатами на параді на вулиці Мелл. Поліція зреагувала блискавично, декількох порушників порядку було арештовано.

Як повідомляється, святкування платинового ювілею правління королеви Єлизавети ІІ у Великій Британії триватиме чотири дні.

Елізабет Александру Мері Віндзор проголосили королевою Великої Британії після смерті її батька короля Георга VI у лютому 1952 року. Сама коронація, яку вважають однією з найпишніших в історії, відбулась 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві.

Королева Єлизавета ІІ стала монархом, що найдовше служить на британському троні, і третім за тривалістю правління монархом суверенної держави у світі.

Перше фото CNN

Источник