Астрономи відкрили нову планету завбільшки із Землю

Міжнародна група астрономів у співпраці з космічними агентствами NASA й ESA виявили у космосі нову планету Gliese 12 b.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Вчені з Університету Воріка, які брали участь у проєкті, заявили, що Gliese 12 b має таку саму температуру, яка у 2022 році була зафіксована у Великій Британії, і є однією з небагатьох відомих скелястих планет, де люди теоретично можуть вижити.

Проте вони зауважили, що відстань від Землі до планети у 40 світлових років означає, що вона надто далеко, щоб пізнати її краще.

Фото:University of Warwick

«Це справді захоплююче відкриття, яке допоможе нашим дослідженням планет, схожих на Землю, у нашій галактиці», — заявив астрофізик з Університету Воріка доктор Томас Вілсон.

Зазначається, що орієнтовна температура на поверхні планети становить близько 42 градусів за Цельсієм, але вчені все ще не впевнені, якою є її атмосфера.

Планета, еквівалент Сонця, є прохолодним червоним карликом, розташованим у сузір’ї Риб. Вона отримує в 1,6 рази більше енергії від своєї зірки, ніж Земля від Сонця.

Астрономи використовувала дані із супутників NASA та ESA, щоб підтвердити існування планети та її характеристики, такі як розмір, температура та відстань від Землі.

Як повідомляв Укрінформ, дослідження, проведене британськими астрономами, засвідчило, що уявлення про кольори планет Нептун і Уран були хибними, а обидві планети-гіганти мають схожі відтінки зеленувато-блакитного.

Источник