Байден хоче обговорити з рф нову систему контролю над ядерною зброєю

Президент США Джо Байден закликав росію продемонструвати «добросовісний» підхід у діалозі щодо переходу до нової системи контролю над стратегічними наступальними озброєннями, яка має замінити Договір СНО-ІІІ.

Про це йдеться в заяві глави Білого дому, оприлюдненій у понеділок з нагоди проведення міжнародної конференції щодо нерозповсюдження, передає Укрінформ.

«Сьогодні моя адміністрація готова оперативно провести переговори щодо нової системи контролю над озброєннями, яка замінить Договір СНО-ІІІ після того, як він завершить свою дію в 2026 році. Але для переговорів потрібен добросовісний партнер, готовий діяти відповідально», — зауважив глава американської держави.

Водночас, за його словами, «жорстока й неспровокована агресія росії в Україні порушила мир у Європі та стала нападом на фундаментальні принципи міжнародного порядку».

У цьому контексті Байден підкреслив, що «росії слід продемонструвати, що вона готова відновити зусилля щодо контролю над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами».

Президент США звернув увагу і на те, що Китай також несе відповідальність за свою участь у переговорах як ядерна держава в рамках Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і член групи п’яти постійних членів Радбезу ООН. За словами глави Білого дому, це зменшить ризики прорахунків та допоможе знайти відповіді на дестабілізуючу динаміку у військовій сфері.

«Немає жодної користі для жодної з наших націй або світу в тому, щоби чинити опір участі в процесі контролю над озброєннями та нерозповсюдженні ядерної зброї», — наголосив президент США.

Як повідомлялося, договір СНО-ІІІ, який діє нині, був укладений у 2010 році в Празі між США і росією. Він передбачає заходи щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь між двома країнами до лютого 2026 року. Документ, зокрема, містить вимоги щодо скорочення вдвічі кількості пускових установок стратегічних ядерних ракет, а також введення певних правил взаємних перевірок процесу скорочення озброєнь.

Фото: twitter.com/POTUS

Источник