Байден прийме Макрона з першим державним візитом у США – Білий дім

Президент США Джо Байден цього тижня прийме з державним візитом президента Франції Еммануеля Макрона та його дружину, під час якого очікується досягнення «прогресу в певних сферах».

Адміністрація Байдена вперше прийматиме візит такого рангу від початку своєї каденції, повідомили в понеділок у Білому домі.

«У середу президент Макрон разом з віцепрезиденткою Гарріс відвідає штаб-квартиру NASA, щоби продемонструвати нашу поглиблену взаємодію в космосі, на підтримку науки про Землю, клімат, дослідження та освоєння космосу»,- зауважив під час пресбрифінгу в понеділок координатор з питань стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Основна частина заходів державного візиту пройде в четвер, коли відбудеться зустріч президентів Байдена і Макрона. Для першої леді Франції буде організована окрема програма. У другій половині четверга в Держдепартаменті США відбудеться урочистий обід на честь президента і першої леді Франції. Завершиться державний візит того ж дня, вечерею в Білому домі.

Кірбі зауважив, що за результатами спілкування сторони очікують прогресу в певних сферах, а також в розвитку відносин у майбутньому.

У відповідь на запитання, чому для першого державного візиту до Вашингтона обраний саме лідер Франції, Кірбі наголосив, що стовпом зовнішньої політики Америки є сила альянсів, і Франція – найдавніший союзник США.

«Якщо ви подивитеся на те, що відбувається в Україні, на те, що відбувається в Індо-Тихоокеанському регіоні, на напруженість у відносинах із Китаєм, Франція дійсно перебуває в центрі всіх цих речей. Президент Макрон є активним лідером у G7, особливо в Європі»,- поясний Кірбі.

Як повідомлялося, державний візит належить до найвищої категорії візитів іноземних лідерів. Він має велике політичне значення для відносин обох країн та відзначається особливою урочистістю з обов'язковим складанням усіх церемоніальних почестей як під час зустрічі, так і під час інших заходів, передбачених програмою візиту.

Источник