Білий дім розкритикував ізраїльських політиків, які виступають проти угоди про припинення вогню

Радник Білого дому Джон Кірбі піддав гострій критиці позицію міністра фінансів Ізраїлю, лідера Релігійної сіоністської партії Бецалеля Смотрича, який виступає проти укладення угоди з ХАМАСом про припинення вогню, вважаючи її капітуляцією.

Як передає Укрінформ, Кірбі заявив журналістам, що «деякі кола в Ізраїлі критикують угоду». За його словами, це «неправильно не тільки по суті, а й ставить під загрозу життя заручників і суперечить інтересам національної безпеки Ізраїлю».

Деякі критики, такі як, наприклад, Смотрич, пояснив Кірбі, стверджують, що угода є капітуляцією перед ХАМАСОМ або що заручників не слід обмінювати на ув'язнених.

«Пан Смотрич, по суті, вважає, що війна має тривати нескінченно, безперервно і що життя заручників не повинні викликати ніякого реального занепокоєння», – сказав радник.

Він розповів, що президент Джо Байден протягом усього минулого тижня займався питаннями, пов’язаними з урегулюванням ситуації на Близькому Сході.

У понеділок Байден розмовляв з Королем Йорданії Абдаллою і скликав свою команду з національної безпеки, щоб обговорити військові приготування до потенційного нападу Ірану чи ліванської «Хезболли» на Ізраїль.

«Він дав вказівку, щоб ми зробили все можливе для захисту Ізраїлю», – зазначив Кірбі.

У вівторок глава Білого дому обговорив з президентом Єгипту Абделем Фаттахом ас-Сіссі та еміром Катару Тамімом бін Хамадом угоду про звільнення заручників та припинення вогню в Газі, результатом якої стала спільна заява трьох лідерів, яка закликає до проведення переговорів Ізраїлю та ХАМАСу за участю представників країн-посередників, сказав радник.

«Ми вже ведемо підготовчі переговори до зустрічі високого рівня, яка відбудеться в четвер (15 серпня – ред.) у Досі або Каїрі, – розповів він. – Прем'єр-міністр Ізраїлю (Беньямін Нетаньягу) відразу ж привітав цю ініціативу й підтвердив, що його команда буде там і що вони будуть готові доопрацювати деталі для реалізації угоди». При цьому Катар і Єгипет працюють з ХАМАСом, щоб посадити їх за стіл переговорів.

Кірбі нагадав, що більш як місяць тому ХАМАС прийняв висунуті Ізраїлем ключові умови: ізраїльські війська не виводяться повністю з Гази протягом її першого етапу, навіть за умови звільнення заручників.

Кірбі піддав критиці позицію політиків, корі вважають обмін заручників на ув’язнених Ізраїлем бойовиків капітуляцією перед ХАМАСом.

«Більшість вищих керівників ХАМАСу зараз мертві, – зауважив він. – Організована військова структура і потенціал ХАМАСу знищені. На сьогодні Ізраїль виконав майже всі свої основні військові завдання, за винятком чіткої воєнної мети – повернення заручників додому».

За словами Кірбі, президент Байден повністю готовий захищати Ізраїль за допомогою збройних сил Сполучених Штатів і не дозволить екстремістам, зокрема й ізраїльським, які висувають безглузді звинувачення проти угоди, «збити ситуацію з курсу».

«Ідея про те, що він підтримає угоду, яка ставить під загрозу безпеку Ізраїлю, насправді помилкова. Вона обурлива. Вона абсурдна», – додав радник.

Байден на 100 відсотків відданий справі захисту Ізраїлю. Але водночас США працюють на дипломатичному терені, намагаючись знизити напруженість і запобігти будь-якій серйозній ескалації конфлікту в регіоні і, звичайно ж – будь-якій повномасштабній війні, підкреслив Кірбі.

Як повідомляв, Укрінформ, лідери Сполучених Штатів, Єгипту й Катару закликали в четвер Ізраїль і ХАМАС провести переговори 15 серпня щодо доопрацювання угоди про припинення вогню і звільнення ізраїльських заручників. Зустріч має відбутися у столиці Катару Досі або столиці Єгипту Каїрі й «закрити всі прогалини й почати імплементацію угоди без подальших зволікань».

Источник