Більш як половина великих озер світу висихають через зміни клімату

Площі більш ніж половини великих озер і водосховищ світу зменшилися від початку 1990-х років, головно через зміни клімату.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

"Деякі з найважливіших світових джерел прісної води — від Каспійського моря між Європою і Азією до південноамериканського озера Тітікака — втрачали воду в об'ємах близько 22 гігатонн на рік протягом майже трьох десятиліть", — повідомила група міжнародних дослідників.

Гідролог з Університету Вірджинії Фанфан Яо зазначив, що 56% скорочення природних озер спричинене потеплінням і споживанням води людством.

Кліматологи вважали, що посушливі території світу стануть сухішими внаслідок зміни клімату, а вологі – ще вологішими, але дослідження виявило значні втрати води навіть у вологих регіонах.

Науковці провели оцінку майже 2 тисяч великих озер за допомогою супутникових вимірювань у поєднанні з кліматичними та гідрологічними моделями. Вони дійшли висновку, що нераціональне використання водних ресурсів людиною і кліматичні зміни призвели до зниження рівня озер у всьому світі.

Майже 2 мільярди людей, які живуть у басейнах озер, що висихають, безпосередньо постраждали від цього, багато регіонів стикнулися з дефіцитом води в останні роки.

Як повідомляв Укрінформ, у Південній Європі деякі регіони потерпають від нестачі води, а фермери очікують на найгірші врожаї за останні десятиліття.

Фото з відкритих джерел

Источник