Блінкен вирушає в Європу та на Близький Схід

Державний секретар США Ентоні Блінкен у четвер вирушає в міжнародне турне до Європи та на Близький Схід, під час якого відвідає вісім країн та обговорить ситуацію навколо Гази, продовження підтримки України та інші питання.

Про це заявив у четвер у Вашингтоні речник Держдепартаменту США Метью Міллер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні держсекретар Блінкен вирушає у свою четверту поїздку на Близький Схід після терактів 7 жовтня, а також здійснить дві зупинки в Європі. Упродовж наступного тижня держсекретар відвідає Туреччину, Грецію, Йорданію, Катар, ОАЕ, Саудівську Аравію, Ізраїль, Західний берег і Єгипет»,- зауважив Міллер.

Він уточнив, що головними цілями турне стануть обговорення можливостей для збільшення гумдопомоги жителям Гази; обговорення з урядом Ізраїлю подальших бойових дій проти ХАМАС; повернення заручників. Крім того, держсекретар обговорить кроки для уникнення подальшої ескалації на Близькому Сході, а також майбутнє сектору Гази.

У Греції Блінкен обговорить питання продовження підтримки України, а в Туреччині йтиметься, зокрема, про ратифікацію членства Швеції в альянсі НАТО.

«Ми не очікуємо, що переговори під час цієї подорожі будуть легкими. Очевидно, перед регіоном стоять складні проблеми та складний вибір», — зауважив представник Держдепу. Однак, за його словами, держсекретар вважає, що Сполучені Штати «зобов’язані очолити дипломатичні зусилля, спрямовані на безпосереднє вирішення цих викликів»,

Як повідомляв Укрінформ, у останні дні 2023 року адміністрація США підтвердила, що Америка продовжує бути відданими ідеалам свободи та завжди виступатимуть проти тиранії у світі. Крім того, в Вашингтоні наголосили, що надалі стоятимуть на боці народу України, який ціною власних життів протистоїть російській агресії.

Источник