Блінкен заявив про «вирішальний момент» у переговорах про припинення вогню в Газі

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що вважає нинішні переговори про припинення вогню в секторі Гази "вирішальним моментом" і "найкращою, а можливо, і останньою можливістю" прокласти шлях до міцного миру.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

«Це вирішальний момент, можливо, найкраща, а можливо, і остання можливість повернути заручників додому, домогтися припинення вогню і прокласти всім шлях до міцного миру і безпеки», — сказав Блінкен на переговорах з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом в Тель-Авіві.

Блінкен додав, що США працюють над тим, щоб не допустити ескалації і провокацій, не допустити дій, які будь-яким чином «віддаляють від укладення угоди», а також не допустити ескалації конфлікту в регіоні.

У понеділок Блінкен також провів майже тригодинну зустріч віч-на-віч з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, а пізніше цього ж дня має зустрітися з міністром оборони Йоавом Галланом.

Блінкен вирушить до Єгипту у вівторок після завершення свого візиту до Ізраїлю.

Пропозиція про припинення вогню, яка ще розробляється, передбачає триетапний процес, в ході якого ХАМАС звільнить всіх заручників, викрадених під час нападу 7 жовтня. В обмін на це Ізраїль виведе свої війська з Гази і звільнить палестинських в'язнів.

У неділю ХАМАС відкинув цю пропозицію, заявивши, що вона «відповідає умовам Нетаньягу» і назвали її «капітуляцією перед Ізраїлем».

Нетаньягу вимагає, щоб угода передбачала постійну присутність ЦАХАЛу вздовж кордону між Єгиптом і Газою для запобігання повернення ХАМАСу на північ Гази. Він також наполягає на тому, що Ізраїль повинен зберегти за собою право відновити боротьбу з ХАМАС.

Як повідомляв Укрінформ, Ентоні Блінкен у неділю прибув до Тель-Авіва в межах близькосхідного турне, спрямованого на посилення дипломатичного тиску з метою досягнення угоди про припинення вогню в Газі.

На сьогодні вважається, що близько 110 ізраїльських заручників досі перебувають у Газі, хоча ізраїльська влада стверджує, що близько третини з них загинули. Понад 100 заручників були звільнені в листопаді під час тижневого перемир'я.

Цього тижня посередники – Єгипет, Катар і США — знову зустрінуться в Каїрі, щоб спробувати досягти домовленості про припинення вогню.

Источник