Боррель привітав рішення Косова на місяць відкласти заміну сербських документів

Високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав рішення уряду частково визнаного Косова відкласти свій план з заміни сербських документів та номерних знаків.

Про це він написав у твіттері, передає Укрінформ.

"Вітаємо рішення Косова перенести заходи на 1 вересня. Очікуйте, що всі перешкоди будуть негайно ліквідовані".

Welcome Kosovo decision to move measures to 1 September. Expect all roadblocks to be removed immediately.
Open issues should be addressed through EU-facilitated Dialogue&focus on comprehensive normalisation of relations btwn Kosovo&Serbia, essential for their EU integration paths

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 31, 2022

За його словами, невирішені питання слід вирішувати в рамках діалогу за сприяння ЄС та зосередитися уваги на  нормалізації відносин між Косово та Сербією, що необхідно для інтеграції до ЄС.

Як повідомлялося, серби на півночі Косова в неділю заблокували вантажівками головну дорогу біля пункту перетину кордону Яріньє. Також повідомляється про блокаду на дорозі Приштина – Рашка.

Поліція Косова оголосила, що через блокування пункти перетину кордону Яріньє та Брняк закрито. Люди користуються альтернативними маршрутами.

Аби зменшити напругу в регіоні, Косово вирішило відкласти на місяць перехід на національні документи та номерні знаки  через напруженість між поліцією та місцевими громадами, які встановили блокпости на дорогах.

Источник