Британія закликатиме G7 виступити єдиним фронтом проти країн-агресорів

Велика Британія на зустрічі міністрів закордонних справ країн Групи семи (G7), яка розпочалася у суботу в Ліверпулі, закликатиме "виступити єдиним фронтом проти країн-агресорів".

Про це повідомляє DW з посиланням на пресреліз британського уряду, передає Укрінформ.

"Цей заклик після обіцянок союзників по НАТО протистояти російській агресії на українському кордоні є попередженням, що будь-яке вторгнення Росії буде серйозною стратегічною помилкою і призведе до серйозних наслідків", — наголошується у документі.

У британському уряді зауважили, що учасники зустрічі планують також обговорити відносини з Китаєм, ядерну програму Ірану, кризи у М'янмі та Ефіопії, питання глобального розподілу вакцин проти коронавірусу.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс перед зустріччю глав МЗС G7 обговорила питання щодо підтримки України з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. "Ми обговорили: підтримку України на тлі російської агресії, важливість надійних і чесних інвестицій в країни, що розвиваються, зупинення спроб Ірану отримати ядерну зброю", — написала вона у Твіттері.

Новий міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок має намір представити на зустрічі пріоритети німецького головування у G7. Наприкінці року Німеччина після Великої Британії перебере на себе головування у Групі, куди також входять Італія, Канада, США, Франція та Японія.

За словами глави німецького зовнішньополітичного відомства, наслідки кліматичної кризи також мають обговорити у Ліверпулі. "Ми можемо плекати ілюзію, що Захід — це острів, але навіть на ньому вода невблаганно підійматиметься, якщо ми не будемо діяти вже сьогодні. Ось чому ми зробимо спільне розв'язання проблеми кліматичної кризи одним із центральних питань нашого головування у G7 наступного року" , — наголосила вона.

Перед від'їздом до Ліверпуля Бербок зазначила, що важливо обговорити концентрацію російських військ біля кордонів України, а також поговорити про "Китай та системне змагання між демократіями та автократіями".

Як повідомляв Укрінформ, 8 грудня під час візиту до Великої Британії міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з депутатами парламенту Сполученого Королівства, які запевнили у готовності спільно з Україною працювати над стримуванням Росії від подальшої агресії.

Наразі біля кордонів України вже зосереджено близько 100 тис. російських військових.

Раніше голова управління розвідки Кирило Буданов заявив, що вторгнення військ РФ може відбутися у січні-лютому відразу за кількома напрямками: через ділянки східних кордонів (як контрольовані, так і не підконтрольні Києву), а також із Криму та Білорусі.

Источник