Британська розвідка посилює боротьбу з російськими, китайськими та іранськими шпигунами — ЗМІ

Британська розвідка МІ-5 переорієнтовує свої зусилля на контррозвідувальні операції проти Росії, Китаю та Ірану, при цьому боротьба з тероризм теж залишається серед пріоритетів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації The Telegraph.

Зазначається, що МІ-5 отримала відповідну вказівку після того, як Росія, Китай та Іран провели масштабну кампанію з вербування нових шпигунів.

За словами високопоставленого джерела в уряді, урядовці попросили МІ5 «переорієнтувати значну частину своїх зусиль на боротьбу зі шпигунством, особливо з державною загрозою з боку Китаю, Росії, а віднедавна також Ірану». При цьому боротьба з внутрішнім і міжнародним тероризмом також залишається пріоритетною.

За даними джерел видання, після атаки з використанням «Новічка» в Солсбері у 2018 році Росія «втратила значну частину своїх розвідників за одну ніч» і відтоді намагається завербувати нові кадри, щоб заповнити прогалини.

Тоді Британія вислала 23 російських шпигунів у відповідь на отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Джерело пояснило, що підтримка Британією України у війні проти Росії також призвела до посилення шпигунської активності Москви.

У травні стало відомо, що РФ вербує правих екстремістів для здійснення диверсійних атак у Європі та Великій Британії, що викликало занепокоєння серед керівників розвідок різних країн.

Щодо китайських агентів, то вони активно діють на підприємствах, в академічних колах, серед студентів і викладачів, у бізнесі й навіть у сфері культури.

Генеральний директор МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що промислове шпигунство з боку Китаю набуло великих масштабів. За його оцінками, під загрозою перебуває 10 тис. британських підприємств, особливо в галузях штучного інтелекту, квантових обчислень та синтетичної біології.

Вважається, що Іран використовує організовані злочинні угруповання для проведення операцій залякування та планування вбивств у Великій Британії, особливо після загострення війни в Ізраїлі.

Фото: Getty Images

Источник