Чехія висилає російського дипломата

Міністерство закордонних справ Чехії оголосило персоною нон грата російського дипломата.

По це МЗС написало у своєму Твіттері, передає Укрінформ.

«Сьогодні Міністерство закордонних справ Чеської Республіки повідомило посольству росії в Празі, що один з його дипломатичних співробітників визнаний небажаною особою і протягом 72 годин повинен покинути Чехію. Разом із союзниками ми скорочуємо присутність російської розвідки в ЄС», — йдеться у дописі.

Як повідомлялось, дипломатичні відносини між двома країнами різко погіршилися, коли Прага вислала 18 співробітників російського посольства через причетність спецслужб рф до вибухів на складах боєприпасів у селищі Врбетіце на сході ЧР у 2014 році. У відповідь росія оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії у москві. 

Також після початку війни рф проти України Чехія в односторонньому порядку закрила два російських генконсульства на своїй території і відкликала своїх дипломатів з двох генконсульств у російській федерації. 

Наразі до аналогічних заходів вдалися й інші країни. Уряд Бельгії вирішив вислати 21 російського дипломата за шпигунство та діяльність, що є шкідливою для безпеки країни.

Водночас Нідерланди висилають 17 російських дипломатів, які, за даними спецслужб, були шпигунами, а Ірландія попросила 4 дипломатів рф залишити країну через порушення дипломатичних норм.

Источник