Чехія потерпає від повені — найбільшої за кілька десятиліть

Всі надзвичайні служби Чеської Республіки мобілізовані для боротьби з найбільшою за останні десятиліття повінню та мінімізації її наслідків.

Про це на брифінгу після завершення засідання кризового штабу в суботу ввечері заявив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан, передає кореспондент Укрінформу.

«Не можемо представити оптимістичний сценарій… Дощ триває», — констатував глава МВС.

Наразі стан небезпеки оголошено у двох краях – Моравсько-Сілезькому та Оломоуцькому, де сильні опади тривають три дні. Подекуди в цих регіонах евакуюють людей у підготовлені місця тимчасового розміщення.

Ракушан закликав співгромадян бути надзвичайно обережними та по змозі не створювати екстреним службам додаткової роботи.

Глава Міноборони Чехії Яна Чернохова запевнила, що армія готова допомагати в боротьбі з паводком. Уже залучені понад тисяча військових, 300 одиниць техніки, а також гелікоптери. Військові шпиталі в разі потреби готові приймати пацієнтів.

Зливи та стрімке підвищення води в найбільших річках Чехії паралізували нормальне життя по всій країні. Найгірша ситуація в Моравсько-Сілезькому, де в суботу рівень води досяг п’ятдесятирічного максимуму. Евакуйовано щонайменше 3 тисячі людей.

У Празі річка Влтава місцями вийшла з берегів, судноплавство призупинено. Через сильний вітер є небезпека падіння дерев. Закриті зоопарк і дитячі майданчики в деяких парках, пожежники ставлять загородження уздовж водної артерії.

Складна ситуація в басейні Одри. Очікується, що рівень води там досягне максимуму в понеділок уранці, коли, за прогнозом, випаде додатково понад 200 мм опадів..

Максимальний обсяг опадів у горах Крконоші та Єсеники до понеділка коливатиметься, як прогнозується, в межах від 400 до 500 мм.

Найбільша енергетична компанія Чехії, ČEZ, повідомила про велику кількість обривів ліній електропередач, у тому числі високовольтних, в 11 районах. Залишаються знеструмленими близько 62 тисяч домогосподарств. Оператори мобільного зв’язку також фіксують проблеми в деяких районах.

Як повідомлялося, на південному заході Польщі, що межує з Чехією, через сильні безперервні опади склалася критична ситуація: ріки виходять з берегів, триває евакуація людей з кількох населених пунктів, зупиняється рух транспорту.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Источник