Чехія відмовилася від участі у засіданні Радбезу ООН, яке скликала Росія

Чехія відмовилася брати участь в екстреному засіданні Ради безпеки ООН, яке 30 грудня скликала Росія.

Про це повідомив міністр закордонних справ Ян Ліпавський у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Ми відмовляємося, щоб нас куди-небудь викликала Росія. Чехія не буде слугувати отруєній брехнею пропаганді агресора. Коли Росія захоче обговорити у Радбезі відведення своїх окупаційних військ, ми радо прийдемо на засідання», – заявив він.

Російська служба ВВС зазначає, що Росія вимагала присутності представника Чехії на засіданні Радбезу ООН, скликаного через обстріл Бєлгорода. У міністерстві оборони РФ стверджують, що удари по Бєлгороду були завдані, зокрема, з переданих Україні чеських ракетних систем залпового вогню.

Як повідомлялося, у суботу Росія скликала термінове засідання Ради Безпеки ООН з приводу обстрілів Бєлгорода 30 грудня. За даними російської сторони, загинуло 24 людини.

Велика Британія на засіданні Радбезу вказала Росії, що звинувачувати в загибелі росіян слід передусім президента РФ Володимира Путіна.

Постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рів’єр також заявив, що якби Росія «не вторглася в Україну на порушення Статуту ООН, якби її війська не були присутні на українській землі, якби вона протягом багатьох місяців щодня не обстрілювала українські міста й села», то не було б потреби скликати Радбез.

29 грудня російські війська завдали по Україні масованого повітряного удару. З ночі загарбники атакували дронами-камікадзе та ракетами різних типів. Ворог використав близько 160 засобів повітряного нападу. Противітряна оборона знищила 27 безпілотників і 88 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Унаслідок атаки загинули десятки людей, більше сотні постраждали.

Источник